3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

İHD Diyarbakır şubesinden resepsiyon

'İnsan Hakları Haftası' nedeniyle sürdürülen etkinlikler, 20. yılını tamamlayan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nde yöneticilik yapanlara plaketlerin verildiği resepsiyonla sona erdi.


İnsan Hakları Haftası kapsamında İHD Diyarbakır Şubesi'nin 20. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Sümerpark resepsiyon salonunda bir resepsiyon verildi. Resepsiyona 20 yıl önce kurulan İHD Şubesi'nde şube başkanlığı, kurucu üyelik, yöneticilik yapmış olan ve aralarında DEP eski Milletvekilli Hatip Dicle, DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Açılış konuşmasını yapan İHD Şube Başkanı Muharrem Erbey ise
katledilen insan hakları savunucuları Mehmet Sincar ve Vedat Aydın ile kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Orhan Doğan'ı anarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
"20 yıllık süre içerisinde İHD çoğu kez kapatmalara uğradı. Başkanı, yöneticisi ve üyelerine yüzlerce dava açıldı. Ancak İHD insan haklarını savunmanın onurlu duruşunu sürdürmektedir. İnsan Hakları Haftası dolayısıyla 15 bölgede binlerce bildiri dağıttık. Bizim bildiri dağıttığımız kişilerde devlete ve güvenlik güçlerine negatif bakışı gördük. Polisin orantısız güç kullanımı sürüyor. Bugün bu bölgede yaşananların bir nedeni de özellikle çıkarılan Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu ile Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişiklerdir. Bu yüzden güvenlik güçleri faşizan bir tutum sergiliyor."


Erbey'in konuşmasının ardından İHD Diyarbakır Şubesi'nin kuruluşunda yer alan ve şube başkanlığı yapmış olanlara onur plaketi verildi.

BU TRAJEDİ YAZILMALIYDI
DTP Diyarbakır İl Başkanı Nejdet Atalay'ın plaket sunduğu Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Kürtçe başladığı konuşmasını Türkçe sürdürdü. Hayatını insan hakları mücadelesinde kaybetmiş olanların önünde bir kez daha saygıyla eğildiğini vurgulayan Baydemir, "Siz siz olun bu ortamı koruyun. Hiçbir siyaset ortamı bu ortam kadar saf ve katıksız değildir. Halkımın oluşturduğu bu onurlu mücadelede bulunmaktan onur duyuyorum.

Bütün yoldaşlarıma siz siz olun bu ortamı koruyun diyorum. İnsan hakları mücadelesi başka bir şeydir. Bu bölgede yaşananlar birer trajediydi ve halen yaşanıyor. Bir özeleştiri vermemiz gerekir. Bu trajedi birer roman, birer sinema, tiyatro konularıydı. Ama biz bu trajediyi yazmadık. Bizden sonra gelecek arkadaşlar bunu yazmalılar" dedi.


1995 yılına ait bir anısını anlatan Baydemir, 10 gündür kayıp olan oğlunu bulmaları amacıyla kendilerine başvuran bir annenin yaşadıklarını unutamadığını belirtti. Baydemir, "18 günlük bir mücadelede tüm mekanizmaları zorladık ve nihayet oğlunun gözaltında olduğu kabul edildi ve DGM'ye çıkartıldı. Şimdi bu kişi Eşref Yaşa aramızda, burada. İşte insan hakları hareketinin başardıklarından bir tanesi, bunun gibi binlerce örnek var" diye konuştu.


Kapatılan DEP'in eski Milletvekili ve İHD'nin önceki şube başkanlarından Hatip Dicle de yaptığı konuşmada insan haklarının temelinde emeğe saygı olduğunu vurgulayarak, "Bu topraklarda çok acı yaşandı. 1988 yılında İHD Diyarbakır Şubesi'ni kurduğumuzda 12 Eylül'ün yaşattığı korku ortamını perdesini yırtarak büyük bir çığır açtık. Kürt halkı özgürleşinceye kadar İHD Diyarbakır Şubesi sen çok yaşa" ifadelerini kullandı.


DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş da Meclis'teki bütçe görüşmelerinde yapmış olduğu konuşmanın yarısını insan haklarına ayırdığını anlatarak, "Çünkü bütçe bile insan hakları ile ilgilidir. Bugün Maliye Bakanı, açık olduğunu itiraf ediyor. Bir kez daha deşifre olmuşlardır. Onlar insan hakları mücadelesinden gelmedikleri için bizi anlayamazlar" dedi.


Resepsiyonda Leyla Zana, Mahmut Şakar ve Fevzi Veznedaroğlu'nun mesajları okundu. Yapılan konuşmaların ardından İHD'nin 20 yıllık süre içerisinde şube başkanlığını yapmış olan ve kuruluş sürecinde yer alan isimlerle toplu hatıra fotoğrafı çekildi.

İha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 15:17:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?