3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

İlk doğumsal kalp ameliyatı

Diyarbakır'da ilk doğumsal kalp ameliyatı başarıyla yapıldı.

4 yaşındaki Edanur Ayas adlı hasta, yapılan başarılı ameliyat sonrası sağlığına kavuştu. Özel Veni Vidi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Fikri Kutlay, ameliyatın bölgede ilk olması açısından önemine değinerek başarılı geçmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da doğuştan kalp hastası olan 4 yaşındaki Edanur Ayas, Özel Veni Vidi Hastanesi'nde yapılan başarılı ameliyat sonrası sağlığına kavuştu. Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Fikri Kutlay, Op. Dr. İlksen Söyler ve Anestesi uzmanı Dr. Erdal Gezer tarafından yapılan başarılı ameliyat sonrası hastanın sağ kalp çıkış yolundaki darlık ve darlığa sebep olan kaslar çıkarılarak doğal yama ile genişletilerek düzeltildi.

Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Fikri Kutlay, halk arasında 'Mavi Hastalık' da denen 'Fallot Tetralojisi (TOF)' hakkında bilgi vererek, "Akraba evliliği, diyabetik anne ya da hamileliğin erken evrelerinde enfeksiyona bağlı sebeplerle açığa çıkan hastalık sonucu 4 yaşındaki Edanur Ayas isimli hastamız tam düzeltme ameliyatına alınmış, kalpteki VSD karıncıklar arası delik suni yama ile kapatılmış, sağ kalp çıkış yolundaki darlık ve darlığa sebep olan kasların çıkarılması ve doğal yama ile genişletilmesi ile düzeltilmiştir. Ameliyat hem yaş ve hem ağırlık hem de komplex kalp ameliyatı olması açısından bölgede gerçekleştirilen ilk doğumsal kalp ameliyatı olma özelliğini taşımaktadır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 16:02:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?