3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

İş adamlarının tezkere korkusu

Bölgede son zamanlarda artan saldırı ve operasyonlar nedeniyle işadamları yatırımdan çekinirlerken, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, tezkere çıktığı an eldeki mevcut yatırımcıları da kaçıracaklarını söyledi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen saldırı olayının ardından bölgede sıklaştırılan operasyonlar nedeniyle bölge işadamları tedirginleşti. Başbakanlıkta bugün görüşülmesi beklenen ve tarihinin 1 yıl daha uzatılması beklenen tezkereye Güneydoğulu işadamları olumlu bakmazken operasyonlar nedeniyle bir çok işadamının da bölgeyi terk etmesinden korkuluyor. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, tezkere'nin çıktığı an ellerindeki mevcut yatırımcılarıda kaçıracaklarını belirterek "1972'de bir sıkı yönetim vardı bölgede, sonra OHAL oldu şimdide operasyonlar olursa batıda yaşayan işadamı arkadaşlarımız bilmiyor ve burası bir savaş alanıymış gibi gösteriliyor. İşadamları ben niye gideyim oraya yatırım yapayım diye düşünüyor. Biz burada çağırıyoruz gelin yatırım yapın diye ama Tezkere geçtiği an hiç bir dostumuz bile gelip burada bir yatırım yapmaz ve biz buradaki mevcut olanları yatırımcılar bile kaçırıp batıya göç eder. Mühim olan bataklığı kurutmaktır, sivri sineklere ilaç atmamaktır. Geçen gün Şemdinli'de bir çatışma oldu ve 17 askerimiz şehit oldu. Diyarbakır ile Şemdinli arası 800 kilometre civarı ve burada herhangi bir şey yok. Biz her zaman arkadaşlarımızı davet ediyoruz, gelin buraya görün diye. Diyarbakır Türkiye'nin en güvenilir şehirlerinden birisidir. İşi iyi olan vatandaşlar artık çocuklarını özel okullara gönderiyor. Özel okullar da artık yeterli gelmiyor, ya Avrupa ülkelerine gönderiyor veya özel öğretmen tutup günde 3 saat parasıyla özel ders veriyor. O çocuk orda nasıl bir eğitim görevlisi olurum, nasıl bir doktor olurum nasıl bir eğitici olayımda faydalı olayım diye çırpınıyor, silah dersi almıyor, dağa gidecek dersi almıyor, çobanlık dersi almıyor. Sadece ben nasıl ülkeme ve bölgeme faydalı insan olabilirim diye ders alıyor. Her şeyin başı ekonomidir, ekonomi iyi olursa herkes çocuklarını özel okullara gönderir devlet okullarını bile beğenmezler. Ekonomi düzelirse herkes dağa çıkmaz demiyorum çıkan olabilir, ama yüzde 80 ekonomidir. Şuan kahvehaneler gençlerle dolu ve askeri ücretle çalışacak iş bulamıyorlar. 500 YTL'ye bir sürü genç çalışır ve günde 8 saat çalışır. Günde 8 saat çalışan bir kişi akşamda gider evinde yatar o yorgunluktan kahveye bile gitmeyi düşünemez" dedi.


Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, dünyanın her yerinde terörü besleyen en büyük unsurun yoksulluk olduğunu belirterek "Dünya'nın her yerinde terörü ve şiddeti besleyen en önemli olaylardan birisi de yoksulluktur, işsizliktir. Bölgede yoksulluk ve işsizlik alanı oldukça yüksek durumdadır. Bunların ortadan kaldırılması ile ilgili yapılan ekonomik yatırımların hızla arttırılması gerekiyor. Hükümetin son dönemlerde açıkladığı GAP eylem planı adımları hızlı atarak bir an önce hayata geçirmesi gerekiyor. Gerek sınır ötesi operasyonlar gerek askeri çözümler bu güne adar kadar çözüm olmamış yarında çözümü olmayacaktır. Bugüne kadar 25'i bulan sınır ötesi operasyon oldu ve maalesef sınır ötesi operasyonlarda bölge sanki çatışma ortamındaymış gibi bir görüntü sergileniyor. Böyle bir görüntünün olduğu bölgeye özel yatırımcıyı getirme şansımız yoktur. Sınır ötesi operasyonlar hiç bir zaman Kürt sorununun çözümünde çözüm olmadı. Sanki bölge bir savaş alanıymış gibi gösteriliyor, buda ister istemez yatırımcıyı ürkütüyor. Bölgemiz hem yeraltı kaynakları hem yer üstü zenginlikleri bakımından gerçekten yatırımcılara müsait bir ortama getirilmiştir ama maalesef bu tür operasyonlar bölgede hem sınır ticaretini hem de yatırımcının bölgeye gelişini engelliyor. Yatırımcılara çağrımız bölgemiz yatırım anlamında gerekse de büyüyecek yatırımcılar içinde oldukça önemli bir alandır. Bölgemiz Ortadoğu'ya açılan en önemli pazarlardan bir tanesidir ve bürokrasinin en az olduğu illerden birisidir. Huzur ve güvenin sağlandığı bir bölgedir bölgemiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 10:47:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?