3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

İş dünyası tedirgin

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, özel sektörün faiz indirimi, kredi maliyetlerinin düşürülmesi gibi enstrümanlarla desteklenmesi gerektiğini söyledi.

DOGÜNSİFED Başkanı Kadooğlu son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Kadooğlu,iş dünyasının oldukça tedirgin olduğunu belirterek, "2008 yılı başında itibaren başlayan küresel ekonomik krizin neden olduğu dünya ekonomilerinde yaşanan durgunluğun sonuçlarını artık bir ekonomik kriz olarak karşımızda buluyoruz. Pazar daralması, bankacılık-finans sektöründe yaşanılan zararlar ve bankaların kapanması nedeniyle kredi faizlerinin yükselme trendine girilmesi, ham petrol ve emtia fiyatlarındaki yükselmelerin ülkemiz ekonomisini de birebir etkilediğini her sektörde görüyoruz. Finansal olduğu düşünülerek hafife alınan krizin reel sektörlerde ciddi sıkıntılar yaratacağını tahmin ediyoruz. Doğu ve Güneydoğu iş dünyası olarak oldukça tedirginiz. Türkiye'ye önemli oranda yansıyacak ekonomik krizin bölgemiz ekonomisine etkisi daha fazla olacaktır. 2001 krizini takip eden finansal reformlar bankacılık sektörünü önemli oranda sağlam temellere oturttu. Ancak dünya piyasalarındaki daralma ihracat rakamlarına olumsuz yansıyacak" dedi.

Özel sektörün borç yükü altında boğulmaması için hemen acil önlemler almak gerektiğini ifade eden Kadooğlu,"Ülke olarak yaşayacağımız daralma işsizlik oranlarına yansıyacak ve toplumsal refah payına etki edecek. Bu nedenle özel sektörün faiz indirimi, kredi maliyetlerinin düşürülmesi gibi enstrümanlarla desteklenmesi gerekir. Bu noktada bankaların krizden önce açtıkları uzun vadeli krediler için bir çözüm gündeme alınmalı. Türkiye'de reel sektörün ekonomik kriz ile altından çıkılamaz bir daralmaya girmemesi için hükümetle omuz omuza çalışması gerekiyor. Risklerin varlığını kabul edip, uzun vadeli önlemler alınmalı. Birlikte çalışma ile, sonuç odaklı icraatlar ile Türkiye ekonomisi bu krizden alnının akı ile çıkabilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 11:52:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?