3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

İstinaf mahkemeleri dönemi başlıyor

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kavak'ın verdiği bilgilere göre, kentte kurulacak Güneydoğu'nun tek istinaf mahkemesi 11 ile hizmet verecek. İstinaf mahkemeleri bina yapım finansmanının yüzde 70’i AB tarafından, yüzde 30’u ise Adalet Bakanlığınca karşılanacak



Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, "Diyarbakır’da kurulacak güneydoğudaki tek istinaf mahkemesi 11 ile hizmet verecek" dedi. 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanun hükmü gereğince, Diyarbakır’da da kurulması öngörülen istinaf mahkemesinin görev yapacağı binanın yapımına 2007 yılının Ocak ayında başlandığını ve bu ayın sonunda da tamamlanacağını söyledi.

Yargıtay’ın iş yükünü hafifletmek amacıyla Türkiye’de 9 ilde kurulmasına karar verilen istinaf mahkemelerinin ilk derece mahkemeleri ile Yargıtay arasında bir merci olacağını belirten Kavak, şöyle dedi:



Yargıtay öncesinde işlem yapacak



"Yargıtay ve temyiz kararlarının öncesinde işlem yapacak. Mahkeme kararları Yargıtay’dan önce istinaf mahkemesine gönderilecek. İstinaf mahkemesinin vereceği karar doğrultusunda, karar ya Yargıtay’a gönderilecek ya da istinaf mahkemesinin kararı son karar aşaması olacak. Böylece Yargıtay içtihat mahkemesi haline gelecek. AB uyum süreci kapsamında İstanbul, Bursa, İzmir, Konya, Adana, Ankara, Samsun, Erzurum ve Diyarbakır’da kurulacak istinaf mahkemeleri bağlı bulunduğu illere de hizmet verecek."

Kavak, Erzurum, Diyarbakır ve Ankara’da kurulacak istinaf mahkemelerinin bina yapımı finansmanının yüzde 70’inin AB tarafından, yüzde 30’unun ise Adalet Bakanlığınca karşılandığını kaydetti.

Kavak, Diyarbakır’da 2007 yılının ocak ayında yapımına başlanan istinaf mahkemesi binasının bu ay sonunda tamamlanacağını ve toplam 15 bin metrekare alana sahip istinaf mahkemesinde 50’den fazla hakim, savcı ve 100’e yakın da personelin görev yapmasının beklendiğini anlattı. Kavak, "İstinaf mahkemesinin yapımı bu ay sonunda tamamlandıktan sonra Adalet Bakanlığına teslim edilecek. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunca hakim, savcı ve personel ataması yapıldığı taktirde istinaf mahkemesi faaliyete geçecek. Diyarbakır’da kurulacak güneydoğudaki tek istinaf mahkemesi 11 ile hizmet verecek" dedi. (aa)

AA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 09:53:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?