3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Jitem Davası sürüyor

Diyarbakır'da 13 yıl önce öldürülen Mehmet Şerif Avşar cinayetinde azmettirici olmakla suçlanan eski uzman çavuş Gültekin Sütçü can güvenliğinin bulunmadığını göstererek duruşmaya katılmadı.

Ankara Uyuşmazlık Mahkemesi'nden Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dava sürüyor. JİTEM'in Güneydoğu'da işlediği suçlardan biri olduğu iddia edilen cinayetin azmettiricisi olarak yargılanan ve geçen celsede tahliye edilen tutuksuz sanık Sütçü, duruşmaya katılmazken, Avşar'ın ailesi ile avukatları Av. Sezgin Tanrıkulu ile Av. Tahir Elçi hazır bulundu. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, Gültekin Sütçü, mahkemeye gönderdiği dilekçede yapılan haberler nedeniyle can güvenliğinin bulunmadığı göstererek katılmadı. Duruşmaya Sütçü'nün avukatı Kerem Sezgin ile maktulun kardeşi tanık Mehmet Ali Avşar ile Avşar'ın avukatları Tahir Elçi ve Sezgin Tanrıkulu katıldı. Mahkeme heyeti, dosya içerisinde bulunan Gültekin Sütçü'ye ait fotoğrafını Mehmet Ali Avşar'a gösterdi. Avşar'da "Ağabeyim Mehmet Şerif Avşar'ı işyerimizden alarak götüren kişinin kesin olarak fotoğraftaki kişidir" dedi. Avşar'ın avukatları Sezgin Tanrıkulu ile Tahir Elçi savunmasında şunları söyledi:

"Mehmet Şerif Avşar Gültekin Sütçü'nün talimatıyla gözaltına alınarak işkenceyle öldürülüyor. Gültekin Sütçü'yü hangi örgüt üyesi olarak tanımlayacaksınız. JİTEM adlı gizli örgütün üyesi olduğu sabittir. JİTEM adlı örgütünde her ne kadar açıklığıyla her ortaya çıkmadığı suç örgütü olduğu yasadışı faaliyetlerde bulunduğu belirgindir. Biz sanığın TCK'nın 146. maddesi uyarınca 'Devletin Anayasal Düzenini Ortadan Kaldırmak İçin Silahlı Örgüt Kurmak'tan ağırlaştırılmış hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep ediyoruz" dedi.

İddia makamı da mütalaasında, Gültekin Sütçü'nün cinayette yer aldığının sabit olduğunu belirterek, TCK'nun kasten adam öldürme suçunu düzenleyen 448 maddesinin 31-33 ve 40. fıkraları uyarınca cezalandırılmasına ve hükümle birlikte tutuklanmasını talep etti. Mahkeme heyeti mütalaa karşı savunma yapması için sanık avukatına süre verilmesin karar vererek duruşmayı 20 Mart 2008 tarihine erteledi.

Diyarbakır'da 1994'te Mehmet Şerif Avşar'ın işyerinden kaçırılıp öldürülmesi olayının azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan eski Uzman Çavuş Gültekin Sütçü Diyarbakır 7. Kolordu Askeri Mahkemesi'ndeki davada tahliye edilmişti. JİTEM üyesi olduğu öne sürülen Sütçü cinayetten 12 yıl sonra, Bulgaristan'dan Türkiye'ye giriş yaparken yakalanmıştı. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada Sütçü hakkında 30 yıla kadar hapis istenmişti. Dava'nın 24 Mayıs 2007'de görülen duruşmasında mahkeme Sütçü olay tarihinde uzman çavuş olduğu için görevsizlik kararı vererek dosyayı 7. Kolordu Askeri Mahkemesi'ne göndermiş, Askeri mahkemede görülen davada savcı, ilgili kanun gereğince askeri mahkemelerin görevli olabilmesi için gerekli olan askeri hizmet hususunun bu dava açısından bulunmadığından askeri mahkemenin görevsiz olduğu yönünde beyan bildirmişti. Mahkeme ortaya çıkan görev uyuşmazlığının giderilmesi için dosyanın uyuşmazlık mahkemesine gönderilmesine ve Sütçü'nün tahliyesine karar vermişti.

Ayrıca Avşar ailesi, Sütçü'nün uzun süre yakalanamaması üzerine AİHM'ye başvurmuş, Türkiye 2001'de 148 bin YTL tazminat ödemeye mahkum olmuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 17:44:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?