3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Kaçak elektrik operasyonları

Diyarbakır'da kış öncesi yapılan denetimlerde kaçak elektrik kullandıkları tespit edilen binlerce mesken sahibi mahkemeye verildi.

Elektrik ısıtma amaçlı kullanıldığı için devletin her yıl milyonşarca YTL zarara uğratıldığını ifade eden DEDAŞ Diyarbakır İl Müdürü Reşit Kurttekin; denetimlerin aralıksız süreceği uyarısında bulundu.

Diyarbakır kent merkezinde yüzde 60'lar seviyelerinde olan elektrik kaybının önüne geçmek için 50 kişilik sivil ekipler ile konut ve işyerlerine operasyonlar düzenleyen Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) gelen ihbarlar doğrultusunda ev ve işyerlerine gece gündüz operasyonlar yapıyor. 2008 yılında 100 bin abone kontrolden geçirilirken yapılan denetimlerde kaçak elektrik kullandıkları tespit edilen binlerce mesken sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı.

Diyarbakır'daki 340 bin sayaç abonesine yıllık 3 milyar 300 milyon kw saat enerji tükettiğini belirten ancak kaçak kullanımlardan ötürü bu enerjinin yüzde 64'ünü para olarak tahsil edemediklerinden yakınan Reşit Kurttekin, 2007 yılında yüzde 64 civarlarında olan kaçak elektrik kaybının yüzde 60'lar civarına çekildiğini söyledi. Kayıp kullanımın teknik ve enerji hatlarından da kaynaklandığını belirten Kurttekin, yörede sadece yoksul şahıslar değil fabrika sahibi ve bazı zengin kişilerin bile kaçak elektrik kullandığını belirterek, "Bölgemizde maalesef elektrik aydınlatmadan çok ısıtma amaçlı kullanılıyor. Son yıllarda hükümet fakir vatandaşlara kışın kullanmaları için bedava kömür dağıtmasına rağmen kaçak elektrik kullanımında pek düşüş yaşanmadı. Kimi vatandaş ihtiyaçtan kimisi ise ihtiyacı olmadığı halde elektrik hırsızlığı yapıyor. Kış aylarında vatandaşların elektrik sorunu yaşamaması için bütün sayaçları kontrolden geçiriyoruz. 2007 yılında yaptığımız kontrollerde kaçak elektrik kullandığı tespit ettiğimiz 10 bin mesken sahibi hakkında yasal işlem başlattık. 2008 yılında ise 100 bin abone denetlendi binlerce kişiye ceza kesildi. Elektriği kaçak kullanan mesken sahiplerine en az bin 500 YTL para cezası yanında haklarında yasal işlem başlatıyoruz" diye konuştu.

Vatandaşlara, ''Kaçak elektrik kullanımından vazgeçin'' uyarısı yapan Kurttekin, "Amacımız insanlara para ve hapis cezası vermek değil onlara sağlıklı enerji vermektir" dedi.

Kaçak elektrikten ötürü kayıp enerji oranlarının 20 yıldan buyana yüzde 50'lerin altına düşmediğini vurgulayan DEDAŞ Diyarbakır Müdürü Kurttekin, denetimlerin gece gündüz aralıksız süreceğini ve hedeflerinin yüzde 60 dolaylarında olan kayıp kullanım oranlarını yüzde 40 seviyelerine düşürmek olduğunu söyledi.

Kurum olarak 2008 yılında Diyarbakır için 20 milyon YTL yatırım programı hedeflediklerini kaydeden, Reşit Kurttekin, elektrik kaçağı nedeniyle patlayan 242 adet trafonun tamamen yenilendiğini eksik mahallelere ise ilave trafo ve enerji hattı çektiklerini belirterek, "Kış aylarında arızaların yaşanmaması için ekiplerimiz yıl boyunca çalıştı. Tüm hatlar bakım ve onarımdan geçirildi. Bunun yanı sıra Yenişehir ve Suriçi ilçelerindeki ana caddelerde ilk kez elektrik kablolarını yerin altına döşedik.

Ekiplerimizin başarılı çalışmaları sürmektedir. Amacımız Diyarbakır halkına 24 saat kesintisiz sağlıklı bir elektrik vermektir" şeklinde konuştu.

Yörede vatandaşların elektrik kaçağı olarak kullandıkları yöntemlerin şeytanın bile aklına gelmeyecek türden uygulandığını ifade eden Kurttekin, bölgeye gönderilen özel mobil ekiplerin ise önümüzdeki günlerde göreve başlayacağını belirtti.

Diyarbakır kent merkezinde kaçak elektriği tespit etmek için sivil ekipler gün boyu meskenlere baskınlar düzenlerken kentte yüzde 60 olan kayıp elektriğin yüzde 10'unun eskiyen hatlardan kaynaklandığı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 15:39:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?