3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Kaçırılan rahip sanıklarla yüzleşti

Midyat İlçesi’nde Süryani cemaati papazı Edip Daniel Savcı’yı fidye almak amacıyla kaçıran, aralarında eski korucu Halil Esen’in de bulunduğu 4’ü tutuklu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya katılan papaz Savcı, kendisini kaçıran sanıklarla yüzleştirildi.

Midyat’ın Barıştepe Köyü’ndeki Mor Yakup Kilisesi papazı Edip Daniel Savcı’yı 27 Kasım 2007 tarihinde yol kesip kaçırdıkları iddiasıyla aralarında Şırnak’ın İdil İlçesinde eski korucu olan Halil Esen’in de bulunduğu 4’ü tutuklu 7 sanığın yargılanmasına Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Tutuklu sanıklar Abdurrahman Oral, İmran Erbul, Halil Esen, Hasan Alhan ile tutuksuz sanıklar Mehmet Emin Oral, Mehmet Şerif Oral ve Zeynel Abidin Karaman'ın haklarında ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kurulan bu örgüte yardım etmek, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, nitelikli yağmada bulunmak’ suçlarından 15 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istendi. 6 sanığın hazır bulunduğu duruşmaya, tutuksuz sanık Mehmet Emin Oral katılmadı.


Papaz Edip Daniel Savcı duruşma salonuna alınarak kendisini kaçıran sanıklarla yüzleştirildi. Tutuklu sanıklardan Abdurrahman Oral ve İmran Erbul’u olay sırasında ve daha sonra kaçırıldığı Batman’da gördüğünü belirterek teşhiste bulunan papaz Savcı, korucu Halil Esen ile kendisini kaçıran diğer sanıkları ise olay günü alıkonulduktan sonra kafasına kar maskesi geçirildiği için teşhis edemedi ve kaçırıldığı aracın renginin kırmızı olduğunu, ancak plaka ve markasını bilmediğini söyledi.


Mahkeme mevcut delil durumuna göre tutuklu 4 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.

300 BİN EURO FİDYE

İddianameye göre, Midyat’ın Barıştepe Köyü Mor Yakup Kilisesi papazı Edip Daniel Savcı otomobiliyle giderken, Barıştepe köyü yol ayrımında Korucubaşı Halil Esen, İmran Erbul, Abdurahman Oral ve Hasan Alhan tarafından durduruldu. Sanıklar silah tehditiyle papazı araçtan indirirken, Esen’in yüzünü tanınmayacak şekilde gizlediği, kalaşnikof tüfeğiyle papazı başka bir araca bindirip kaçırdıkları, tutuksuz sanıklar Mehmet Emin Oral, Mehmet Şerif Oral ve Zeynel Abidin Karaman’ın da diğer sanıklara yardım ettiği belirtildi. İddianamede papazın gözlerinin bağlandığı, ellerinin plastik kelepçe vurulduğu, Batman’da sanık Mehmet Emin Oral’ın evindeki bodruma kapattıkları, papazın kurtarıldığı güne kadar bu bodrumda el ve kolları bağlı şekilde tutulduğu vurgulandı.


Sanıkların daha sonra papaza ait cep telefonundan, Süryani Cemaatine mensup Gabriel Akkurt’un telefonuna mesaj geçip 300 bin Euro fidye istedikleri kaydedilen iddianamede, aksi halde papazı öldürecekleri tehdidinde bulundular. Papazın hapsedildiği bodrumda üzerindeki 2 cep telefonu, 1000 Euro ve 600 YTL parasının da sanıklar tarafından gasp edildiği, sanık Mehmet Emin Oral’ın diğer sanıklardan habersiz papazı serbest bıraktığı, papazın çizdiği krokiden yola çıkan güvenlik güçlerinin sanıklara ait evi tespit ettiği bildirildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2008 Salı 16:49:44
Güncelleme :22 Temmuz 2008 Salı 18:58:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?