3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

'Kadına Yönelik Şiddete' hayır

'25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü' nedeniyle Diyarbakır Kent Kadın Meclisi bir dizi etkinlik düzenledi.

Kent Kadın Meclisi adına konuşan Semra Özbek, yıllardır yürüttükleri mücadeleye rağmen kadının yaşam hakkının halen erkeğin kararına bağlı olduğunu söyledi.

Diyarbakır Kent Kadın Meclisi üyeleri 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü nedeniyle Şemse Allak Parkı'nda açıklama yaptı. Açıklamaya DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler ve çok sayıda kadın katıldı. Kent Kadın Meclisi adına açıklamayı okuyan Semra Özbek, erkek egemen sistemin yapı taşı olan namus anlayışının kadın cinselliğini tahakküme alan bir yaklaşım olduğunu belirtti.

Özbek, "Bu yaklaşım kadın üzerindeki her türlü şiddeti uygulama hakkını erkeğe vermektedir. Bu zihniyetin temelden değişme ihtiyacı da her zamankinden daha fazla aciliyet arz etmektedir. Bununla birlikte kadını namusu gören yaklaşım ve uygulamaların toplumsal suç kapsamına alınmasını, başta parti ve kurumlar olmak üzere her alanda namus cinayeti, berdel, başlık parası, zorla evlilik gibi uygulamaların reddedilmesini ve bunların toplumsal ahlak kuralları olarak yaşamsallaşmasını sağlamak hedeflerimiz arasındadır. Ayrıca Türkiye'deki yasaların ve uygulamaların kadını namus gören cinsiyetçi yaklaşımdan arındırılması için etkinlikler düzenlenecektir. Yıllardır yürüttüğümüz mücadeleye rağmen kadının yaşam hakkı halen erkeğin kararına bağlıdır" diye konuştu.

Açıklamanın ardından grup sessizce dağıldı

 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 18:34:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?