3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Kadına yönelik şiddetle mücadele

Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi, 25 Kasım 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' nedeniyle açıklama yaptı.

Dernek yönetim kurulu üyesi Avukat Müzeyyen Boylu, kadınların doğumdan ölüme kadar şiddet ve ayrımcılığa maruz kaldıklarının acı bir gerçek olduğunu söyledi.

Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle açıklama yaptı. Şube binasında yapılan açıklamaya Şube Başkanı Seher Akçınar Bayar ve Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Avukat Nesip Yıldırım katıldı. Basın açıklamasını yapan Mazlum-Der yönetim Kurulu üyesi Avukat Müzeyyen Boylu, kadınların doğumdan ölüme kadar şiddet ve ayrımcılığa maruz kaldıklarının acı bir gerçek olduğunu vurguladı. Boylu, "Her toplumda ve her zaman ister barış ister savaş dönemlerinde hep karşımıza çıkmıştır. Kadına yönelik şiddetin temelinde kadınları boyunduruk altına almak isteyen erkek egemen zihniyet ve bu zihniyetin oluşturduğu mekanizmalar vardır. Bu zihniyet kadınlarla erkeklerin hayatın her alanında eşit olduğunu reddeden bir bakış açısına sahiptir. Dünyanın her yerinde binlerce kadın eşlerinden, babalarından dayak yiyor, hakarete maruz kalıyor, tecavüze uğruyor, hatta öldürülüyor. Dünya genelinde istatistiklere baktığımızda korkunç bir tabloyla karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Fatma Babatlı olayı da bunun en bariz örneklerinden biridir. 15-40 yaş arası birçok kadın kanser, trafik kazaları ya da sıtma yerine toplumsal cinsiyet kökenli şiddet nedeniyle ölüyor ya da yaralanıyor. Her 3 kadından biri dövülüyor, cinsel ilişkiye zorlanıyor ya da taciz ediliyor. Kadın cinayet kurbanlarının yüzde 70'i erkek partnerleri tarafından öldürülüyor. Ülkemizde ise bu oranların dünya standartlarından çok farklı olduğu söylenemez. Mevcut yasaların yetersizliğinden kaynaklı kadına yönelik ayrımcılık, şiddet bir kısım toplumsal kurumlar tarafından beslenmektedir. Bu bağlamda ülkemizde kadının töre, ahlak ve yanlış din algılayışı referans gösterilerek cinsiyetçi baskı ve ayrımcılıktan kurtarılması gerekmektedir. Bunun için siyasi iktidarın ve sivil toplum örgütlerinin üzerine düşeni bir an evvel yapması gerekmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 16:45:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?