3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Kadınlar çok eşliliğe karşı toplandı

Diyarbakır Kent Kadın Meclisi üyesi bir grup kadın Irak Parlamentosu'nun çok eşliliğin devam etmesi yönündeki kararına tepki gösterdi.

DTP'li kadın Milletvekillerinin de destek verdiği protesto eyleminde yöre kadını çok eşliliği kabul edilemez olarak gördüklerini duyurdu.

Irak Parlamentosu'nda alınan çok eşlilik uygulamasının devam etmesi kararı Diyarbakır'daki kadın örgütlerini ayağa kaldırdı. Diyarbakır Kent Kadın Meclisi üyesi bir grup, Irak'taki çok eşlilik uygulamasına tepki göstermek için Ofis semtinde eylem yaptı. Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kadın Milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata, DTP'li Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler'in de destek verdiği protesto sonrası grup adına basın açıklaması okuyan Kent Kadın Meclisi Sözcüsü Çağlar Demirel, çok eşliliği durdurmak için heyet halinde Irak'a gideceklerini söyledi.

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye ve Irak gibi ülkelerin parlamentolarında da dönem dönem kadın hakları ve statüsünün iyileştirilmesi konusunun gündeme geldiğini belirterek, "Irak'ta bulunan kadın örgütleri ve kadın Milletvekilleri çok eşliliğe karşı ortak ve etkin bir çalışma yürütmüşler ancak çok eşlilik kaldırılamamış, 35'e karşı 39 oy ile ancak sınırlandırılabilmiştir. Yasallaşan veya fiili uygulanan çok eşliliklerin erkek egemen zihniyetin bir ürünü olduğunu belirtiyor ve kadına yönelik şiddetin bir çeşidi olarak değerlendiriyoruz. Bizler Irak'ta verilen kadın mücadelesini destekliyor onlarla her koşulda dayanışma içerisinde olacağımızı belirtiyoruz. En kısa sürede destek ve dayanışmamızı ortaya koymak üzere bir heyetle Irak'a giderek temaslarda bulunacağız" diye konuştu.

Vakit gazetesi eski yazarı Hüseyin Üzmez'in tahliyesine de tepki gösteren Demirel, şunları söyledi.

"14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmaktan tutuklanan ve 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun verdiği 14 yaşındaki kız çocuğunun beden ve ruh sağlığının bozulmadığı yönündeki ikinci duruşmada tahliye edildi. Hüseyin Üzmez'in tahliyesini kabul etmiyor, bunun için hükümeti sorumluluğa ve göreve davet ediyoruz."

Yapılan açıklamanın ardından grup sessizce dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 14:23:55
Güncelleme :30 Ekim 2008 Perşembe 14:33:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?