3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Kaldırım taşlarında AB normları

Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları kapsamında Diyarbakır'da kaldırım taşları özel olarak dizayn edilmeye başladı.

Görme engelli 9 bin vatandaşın yaşadığı kentte Türkiye'de bir ilk olarak kabartmalı görme engelli taban takip taşları döşenmesi engelli vatandaşları sevindirdi.

Yerel seçim öncesi kente hummalı bir çalışma başlatan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sokaktaki kaldırım taşlarını tüm engelli gruplara uygun olarak hazırlıyor. Kentin fiziki yapısını engelli vatandaşlara uygun hale getirmek için hazırlanan proje kapsamında Türkiye'de bir ilk olarak Lise ve Ali Emiri caddelerine kabartmalı görme engelli taban takip taşları döşendi. AB uyum süreci çerçevesinde yapılan çalışmalar kapsamında standartlara uygun olarak dizayn edilen kaldırım taşlarının ortasına görme engelli vatandaşların yürüyebileceği özel bir bölüm oluşturuldu. Yaklaşık 9 bin görme engelli vatandaşın yaşadığı Diyarbakır'da engelliler hiç kimsenin yardımını almaksızın kaldırımlarda tek başlarına yürüme şansı buldu. Metrekaresi 113 YTL'ye mal olan özel kabartmalı taşların kentin bütün ana caddelerindeki kaldırımlara döşeneceği öğrenildi.

ARTIK AĞAÇ VE DİREKLERE ÇARPMIYORUZ

Diyarbakır'daki sokak kaldırımlarına bazalt taşı yanında döşenen kabartmalı görme engelliler taban takip taşları üzerinde yürüyüş yaparak incelemelerde bulunan Diyarbakır Altınokta Körler Derneği Başkanı Akif Karakaş, yapılan çalışmaların sevindirici olduğunu ve projenin tüm Türkiye'de uygulanması gerektiğini söyledi. Özel yapılan kaldırım taşlarının görme engelli vatandaşların yaşamında büyük kolaylıklar sağlayacağını ifade eden Karakaş, Türkiye'de 425 bin görme engelli vatandaşın olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Kabartmalı görme engelli taban takip taşı projesi Türkiye'nin Avrupa Birliği uyum süreci içerisinde önemli çalışmalardan biridir. 2005 yılında çıkan 5375 sayılı engeli kanununa göre 7 yıl içerisinde tüm mimari yapıların engelli vatandaşların durumuna göre dizayn edilmesi söz konusu. Tabi ki bu çerçevede belediyemizin yapmış olduğu kaldırım çalışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Daha önce gerek esnafların kaldırımlara eşya yerleştirmesi gerekse ağaç ve elektrik direklerin kaldırımların ortasında olmasından ötürü çeşitli kazalar geçiriyorduk. Bundan böyle engelli arkadaşlarımızın ağaç ve direklere çarpması engellendiği gibi güven içerisinde yürüyebileceklerdir" dedi.

Görme engelli Mehmet Duman ise, "Bu proje bizim için çok güzel oldu. Yolumuzu artık çok rahat buluyoruz. Kaldırımlarda ağaç ve direklerin tümünün kaldırılmasını istiyoruz. Bu proje öncesi yolda yürürken ağaçlara ve direklere çarpıyorduk. Artık yolumuzu çok rahat bulu biliyoruz" diye konuştu.

KALDIRIMLAR AVRUPA STANDARTLARINA UYGUN

AB uyum süreci kapsamında Türkiye'de görme engellilere yönelik bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürü Mehmet Seyman Önder, kentin fiziki yapısının tüm engelli gruplara uygun inşa edileceğini söyledi. Mevcut yol ve kaldırımlar engelli vatandaşlara engel olduğu için özürlü vatandaşların dört duvar arasında sıkıştığını ifade eden Önder, "Engelliler Şubesi olarak önceliğimiz engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşama katılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda Lise Caddesi'nde pilot proje hazırladık. Bu projede kaldırımlar genişletildi ve kaldırımların ortasına görme engellilerin de kaldırımlarda rahatça yürüyebilmesi için özel hazırlanmış kabartmalı görme engelli taban takip taşları döşenmeye başlandı. Görme engelli bir vatandaş yanında bir rehber olmadan kabartmalı taşları takip ederek yönünü bulabilecektir. Bu projeyi kentin genelinde uygulayacağız" şeklinde konuştu.

9 bin görme engelli vatandaşın yaşadığı kentte özürlü vatandaşlar kendileri için özel olarak yapılan kaldırımlarda yürürken, kabartmalı görme engelli taban takip taşların ne işe yaradığını bilmeyen vatandaşların kabartmalı taşları işgal etmesi ise dikkat çekiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 12:37:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?