3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Kalem tutan eller şimdi iş tutuyor

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde okulların tatil olmasına 2 hafta kala sokakta çalışan çocuk sayısında artış yaşandı. İlçede ekili tarım alanlarında umudu kalmayan çiftçiler ise İstanbul, İzmir, Bursa ve Antalya gibi büyük şehirlere göç ediyor.


Silvan ilçe merkezinde seyyar satıcılık, boyacılık, tartıcılık yaparak para kazanmaya çalışan çocukların yanı sıra el arabası ile eşya taşıyarak para kazanmaya çalışan çocuklar dikkat çekiyor. İşsizliğin had safhada olduğu Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde kuraklık nedeni ile göçler başlarken, henüz ilköğretim çağında olan yüzlerce çocuk çalışmak zorunda kalıyor. Sabah okullarına giden çocuklar, öğleden sonra ise boyacılık, seyyar satıcılık, tartıcılık, simitçilik yaparak ve el arabaları ile eşya taşıyarak
aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Bazı çocuklar okuldan döndükten sonra, hava sıcak olduğu için ayran ve limonata satarken, akşam saatlerinde ise simit satarak ailelerinin geçimine katkıda bulunuyor.

KURAKLIK GÖÇÜ BAŞLADI
Kuraklığın etkili olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çiftçiler ise para kazanmak için Batı illerine gidiyor. Silvan İlçesinde ekili tarım alanlarında umudu kalmayan çiftçiler, İstanbul, İzmir, Bursa ve Antalya gibi büyük şehirlerde çalışarak mazot, gübre ve ilaç paralarını karşılamak için göç ediyor. Silvan Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çapan, "Kuraklık nedeniyle ilçemizdeki çiftçiler çalışmak için göç ediyor. İlçemizdeki gençlerin yapabileceği hiçbir iş yoktur. Ailelerin büyük geçim kaynağı çiftçiliktir.
Bu yıl bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerimiz borçlarını kapatmak için Batı illerine giderek çalışmak zorunda kalmıştır. Bu yılki kuraklık nedeniyle tarlasına ektiği ekinleri kuruyan birçok çiftçimiz Batı illeri olan İstanbul, İzmir, Kocaeli, Antalya ve Bursa'ya çalışmaya gidiyor ve gitmeye hazırlanıyorlar. Kuraklık yüzünden çiftçiler borç batağına girmiştir. Bu konuda hükümetin, çiftçilere mazot, gübre ve ilaçlama gibi yardımlarda bulunması lazım. Yoksa çiftçilerimiz tefecilerin kucağına düşüp
daha büyük borç batağına girecektir" dedi.

..
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 11:06:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?