3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Kan davası böyle bitecek!

Diyarbakır’da bir genç, kan davalı amcasını öldürmesi için kendisine baskı yaptığını iddia ettiği babası hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır’da merkeze bağlı bir köyde oturan 17 yaşındaki A.K. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı suç duyurusunda, babası F.K’nin, aralarında arazi anlaşmazlığı nedeniyle husumet bulunan amcası M.K’yi öldürmesi için kendisine baskı yaptığını ileri sürdü.



"BANA SİLAH VERDİ"



Babasının "Amcanı öldüreceksin" yönündeki baskılarına karşı çıktığını ve bu nedenle evde şiddete maruz kaldığını savunan A.K, suç duyurusunda şu ifadelere yer verdi:

"Babam bana amcamı öldürmem için silah verdi. Ben amcamı öldürmek istemiyorum. Kan davasına karşıyım. O nedenle babam hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Beni aileme geri göndermeyin."



A.K. KORUMA ALTINDA



Suç duyurusu üzerine A.K’nin Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce koruma altına alınmasına kararlaştırılırken, can güvenliği sağlanması için başka bir kente gönderildi. Gözaltına alınan baba F.K. ise çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

F.K, mahkemede verdiği ifadesinde kardeşi ile aralarında arazi yüzünden sorun bulunduğunu doğrulayarak, şöyle konuştu:

"Kardeşimle aramızdaki arazi meselesi yargıya taşındı. Kardeşimi öldürtmem için bir sebep yok. Kardeşimi öldürmem için oğluma baskı yapmış da değilim. Kendisini yaramazlık yaptığı zaman dövüyorum. Onun dışında kötü muamelem söz konusu değildir. Oğlumundaki silah, benim babadan kalma silahımdır. O silah sürekli evde dururdu. Oğlum neden bunu yaptı bilmiyorum. Bir baba olarak oğlumun koruma altına alınmasından büyük üzüntü duyuyorum."



"KAN DAVALARINDA ÇOCUKLAR KULLANILIYOR"



Dicle Üniversitesi (D.Ü) Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan kan davalarında çoğunlukla çocukların kullanıldığını söyledi.

Çocukların, ceza indiriminden yararlanmak için kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Sır, "ancak yeni Türk Ceza Kanunu’nda azmettiren de büyük ceza almaktadır. Kan davalarında çocuklar kullanılıyor. Çocuklar genellikle yakınlarını öldürüyor. Çocuk, bu olaydan sonra ömür boyu devam eden psikolojik travma yaşamaktadır" dedi.

Radikal
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2008 Cumartesi 10:01:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?