3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Kayapınar'a Seyrangah Parkı açıldı

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar Belediyesi Diclekent'te yapımı tamamlanan Seyrangah Parkı'nın açılışını gerçekleştirdi.

Açılışta konuşma yapan Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Kayapınar Belediyesi'nin 4.5 yılda 26 parkı halkın hizmetine sunduğunu söyledi.

Kayapınar Belediyesi Seyrangah Parkı'nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, DTP Genel Saymanı Mustafa Avcı, Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, DTP İl Başkan Yardımcısı Celal Yoldaş, Tuhad-Fed Başkanı Mahmut Okan, Tek Gıda İş Diyarbakır Şube Başkanı Celal Doğrul ile sendikalar, odalar ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile Belediye Meclis üyeleri katıldı. Parkın açılışında bir konuşma yapan Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Kayapınar ilçesinin Türkiye'nin en modern kentine dönüştüğünü belirterek, "4.5 yıllık bu dönemde, gelinen aşama, Kayapınar ilçemiz Türkiye'de birçok alanda örnek olarak gösterilmektedir. Kentsel planlama açısından, altyapısından üst yapısına kadar sosyal donatı alanlarına kadar, çevreyle bütünlüklü bir kenti hep birlikte gerçekleştirdik. Bu ebetteki önemli kentimize ve insanlarımıza bakış açımızın bir ürünüdür. Geldiğimiz günden buyana 440 bin metrekare yeşil alan oluşturuldu. Seyrangah Parkımızın açılışıyla birlikte 4.5 yıl içinde 26 parkı kentimize kazandırmış olduk. Bu parklarımızı bu kentin sahiplerine teslim ediyoruz. Buraya bizden daha iyi bakacaklarını biliyoruz. Kayapınar'da 2008 yılı yatırım yılı oldu. Bütçemizin yüzde 75'ini yatırımlara ayırdık. Halen 5 parkımızın yapımı devam etmektedir. Asfalt çalışması, kaldırım çalışması, köylerimizde mahalle evlerinin yapımı devam ediyor. Halkımıza verdiğimiz sözü tutmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün de Seyrangah Parkı'nın açılışını gerçekleştiriyoruz. Belediye Meclisimiz tarafından 'Seyrangeh' olarak oy birliğiyle alınan karar, sayın Valimiz tarafından Seyrangah olarak değiştirildi. Türkiye'de bu sıkıntıları hep birlikte yaşamaktayız. İsimler konusundaki sıkıntı hala devam ediyor. Parklarımıza verdiğimiz isimlerde yaşanan sıkıntı ortadadır. Biz de hukuksal süreci devam ettireceğiz. Biz de Belediye Meclisi olarak yeniden 'Seyrangeh' kararı aldık. Seyrangeh Parkı, 22 bin metrekare büyüklüğünde bir park. Açılışını gerçekleştireceğimiz 1 ve 2. etap 14 bin metrekareden oluşmaktadır. Geriye kalan kısmını da en kısa zamanda halkımızın hizmetine açacağız. Bu park kendi personelimiz tarafından yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

Açılışta bir konuşma yapan DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, DTP'li belediyelerin güzel çalışmalar yaptıklarına dikkati çekerek, "Kentimiz Diyarbakır'a çağdaş kentlerde olması gereken kadar yeşil alan kazandırmak konusunda büyük bir emek ve çaba gösteren Kayapınar Belediye Başkanımız Zülküf Karatekin'e huzurunuzda teşekkür ediyorum. İnsanlığın iki önemli problemi çarpık kentleşme ve çevrenin tahrip edilmesidir. İklim değişikliği ile çevrenin kirletilmesi insanlığın en temel problemidir. Yine kentsel alanda insanların rahat nefes alacağı yeşil alanların olmamasıdır. Diyarbakır dezavantajlı bir durumdaydı. Kayapınar Belediyemiz çok sayıda park açılışı gerçekleştirdi. Ben bile açılışına katıldığım park sayısını unuttum. Keşke sorunumuz sadece bu olsaydı. Çabalarımız ve emeklerimizle bunu aşardık. Bu bir dramdır. 'Berfin' ismi yasaklanıyor. Bir parka verilmesi engelleniyor. Sayın Valimize sesleniyorum. Bu kentteki parkları gezsin orada oynayan çocuklara sorsun. En az üç beş tane Berfin ismine rastlayacaktır. Diyarbakır'da kamu görevlisi olarak görev yapacaksınız bunu görmeyeceksiniz. Bu insanların ana dili Kürtçe. Doğal olarak parklara Kürtçe isim verilecektir. Kürt halkının Kültürel değeri olduğu için Kürtlerin kullandığı alfabede bulunan harflerin yasaklanması utanç verici bir durumdur" dedi.

İçişleri Bakanlığı'nın Q, W ve X harflerini yasaklayan genelgesini eleştiren Kışanak, "Aynı harfleri İngilizce ve Fransızca'da kullanıyoruz. Ama Kürtlerin kullandığı isimlerde bu harfler var diye yasaklıyorsunuz. Yaşadığımız sorunların temelinde bu zihniyetin yattığını görmek gerekiyor. Bu zihniyetin bu ülkeye fayda getirmediğini, geleceğimizi kararttığını herkesin görmesini istiyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 15:12:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?