3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Kışanak 'Paşa' ziyaretlerine değindi

Lice ilçesinde düzenlenen 'Dünden Bugüne Lice Sempozyumu'na katılan DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Ergenekon davasından tutuklu bulunan iki emekli paşaya TSK adına yapılan ziyareti yargıya müdahale olarak değerlendirdi.

Lice'de Kaymakamlık tarafından düzenlenen 'Dünden Bugüne Lice'Sempozyumu' Ayşe Toprak YİBO Konferans Salonu'nda başladı. Sempozyuma DTP Milletvekili Gültan Kışanak, Diyarbakır Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Lice Kaymakamı Ömer Kalaylı, Lice Belediye Başkanı Şehmus Bayhan ve çok sayıda akademisyen katıldı. Sempozyum sonrası İHA muhabiri'nin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan paşalarla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına yapılan ziyareti yargıya bir müdahale olarak kabul ettiklerini belirterek, "Öncelikle ben Genelkurmay Başkanlığı'nın ve TSK adına yapıldığı belirtilen bu ziyaretin yargıya müdahale olduğunu düşünüyorum. Biz bunu Şemdinli'de de gördük, 'İyi çocuklardı' açıklaması bile Şemdinli davasının kaderini değiştirdi. Kimse böyle bir ziyaretin dava üzerinde etkisi olamayacağını savunamaz. Bu nedenle öncelikle yargıya müdahaledir, doğru bulmuyorum. Bu ülkede gerçekten kötü şeyler yaşandı hangi gerekçelerle olursa olsun, hangi ulvi amaçlarla olursa olsun insan yaşamlarına kast edildi, insanlar faili meçhul cinayetlere kurban gitti, köyler yakıldı yıkıldı, insan hakları açısından çok büyük ihlaller yaşandı" dedi.

Devletin şeffaf, açık, gizli örgütlenmelere gitmeden hukuk içinde varlığını sürdürmesi gerektiğine işaret eden Milletvekili Kışanak, "Ben devletin Ergenekon davasının bir şans olarak değerlendirmesini düşünüyorum. Bu hukuk dışı yapılanmaları, yasa dışı yapılanmaları temizlemek ve bunlar nereye uzanırsa uzansın toplumun hayatından çıkartmak için bir fırsat olarak değerlendirmek gerekirken bir itibar kaygısına dönüştürülmesi ve bazı şeylerin üstünün kapatılması ve güç odaklarının devreye girmesini hiç doğru bulmuyorum. Sonuçta tabii ki Türkiye açısından baktığında şu anda tutuklanan generallerin en üst düzeyde görev yaptıkları çok açık. Fakat buradaki yargılama konusu bunların hukuki konumları dışında başka işlerle uğraştıkları ile ilgilidir. Konumu ne olursa olsun geçmişi ne olursa olsun her hangi bir kişiye ordu mensubu olsun, siyaset mensubu olsun, emniyet mensubu olsun kendi yasal görevleri ve konumları dışında başka şeylere girişmişse bunun hesabı sorulmalı" diye konuştu.

Kışanak, şöyle devam etti:

" 'TSK'ya uzun süre hizmet veren iki emekli komutana yapılan bu ziyaret, Türk Silahlı Kuvvetleri adına gerçekleştirilmiştir' ibaresine; emeği var diye yaptığı yanlışlıklar görmezlikten gelinebilir mi ve ben bu konuda aslında siyaset kurumunun da tartışma içerisinde çekilmesi gerektiğini ve dünyanın bütün bölgelerinde olduğu gibi Türkiye'de de bu tür yapılanmaların siyasi otoritelerin onayını en azından bilgisini almadan böyle bir hukuk dışı çaba içerisinde olacaklarını düşünmüyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 18:21:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?