3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Korsan sünnetçilerle mücadele

Diyarbakır Sünnetçiler Derneği Başkanı Hikmet Bahtiyar; bölgede kaçak yollarla korsan sünnetçilik yapan kişilerin vatandaşların dini inanç ve duygularını istismar ederek kırsal kesimdeki çocukları sağlıksız bir şekilde sünnet ettiklerini söyledi.

Diyarbakır ve çevresinde yasadışı yollarla sünnetçilik yapan kişilerin vatandaşların dini inançlarını istismar ederek kırsal kesimdeki çocukları sağlıksız bir şekilde sünnet ettikleri öne sürüldü. İl genelindeki korsan sünnetçi sayısının yaklaşık 50 olduğunu ifade eden Sünnetçiler Derneği Başkanı Hikmet Bahtiyar, sünnetin erkek çocukların ileri yaşamlarında çok önemli olduğunu belirterek, "Korsan sünnetçilerin önüne geçmek için 6 ay önce dernek kurduk. Yapmış olduğumuz çalışmalarda kaçak yollarla sünnetçilik yapan kişi sayısının bir hayli yüksek olduğunu tespit ettik. Çocuk cerrahileri ve sağlık memurları dışında ruhsat belgesi olmayan kişilerin sünnet yapması uygun olmadığı için korsan sünnetçiler ellerindeki çantalar ile köy köy gezerek kendilerini şeyh ve tarikattan geldiklerini öne sürerek yapmış oldukları sünnetlerde şifa dağıttıklarını öne sürünce dini inançlara bağlı olan vatandaşlarımız da maalesef çocuklarını bu kişilere teslim ediyor" dedi.

Diyarbakır'da 19 yıldan bu yana sünnetçilik yapan Hikmet Bahtiyar, vatandaşları uyararak, "Çocuklarınızı kimliği bilinmeyen kişilere teslim ederseniz hayatlarını karatırmış olursunuz. Çünkü korsan sünnetçilerin yapmış oldukları operasyonlarda çocuktan çocuğa birçok bulaşıcı hastalık taşındığı gibi sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Baskıcı bir toplum olduğumuz için birçok kişi penisinde yaşadığı sıkıntıyı gizliyor. Korsan sünnetçiler sağlıksız sünnet yaptıklarından ötürü sağlık problemi yaşayan 3 çocuğa ikinci bir operasyon yapmak zorunda kaldık" diye konuştu.

Yöredeki vatandaşları bilgilendirmek için panel düzenleyeceklerini aktaran Bahtiyar, ailelerin çocuklarını 0-2 ile 7-14 yaş arasında sünnet ettirmelerinin daha uygun olduğunu söyledi.

DENETİMLER SIKLAŞTIRILDI

Diyarbakır'da maddi durumu düşük vatandaşların sağlıklı bir şekilde çocuklarını sünnet ettirmek için Valilik, jandarma, belediye ve sivil toplum örgütleri öncülüğünde çeşitli kampanyalar ile toplu sünnet şölenleri gerçekleştirilirken, bölgedeki vatandaşlardan gelen yoğun şikayet üzerine Diyarbakır Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü Tanı ve Tedavi Şube ekipleri kırsal kesimde denetimleri artırıldı. Diyarbakır merkez ve ilçelerde 32 sağlık kabinin bulunduğunu ifade eden Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, "Kentimizde sünnetlerin yapıldığı sağlık kabinleri 4 ay arayla sürekli denetleniyor. Uzman görevlilerimiz denetimlerde aykırı bir suç unsuru tespit edilmesi durumunda sağlık kabinleri işletmeleri haklarında yasal işlem başlatılıyor. Kırsal kesimde korsan sünnetçileri tespit etmemiz çok zor, ancak vatandaşlardan böyle şikayet gelmesi halinde durumu güvenlik güçlerine haber veriyoruz. Çocuklarımızın sağlığı ile kimsenin oynamasına asla müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 16:10:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?