3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Köylünün başı tefeci ile dertte

Diyarbakır'da yapılan 'Kırsal Kalkınmada Paylaşım ve Strateji Geliştirme' adlı toplantının sonuç bildirgesinde çiftçinin en büyük sorununlarından birinin tefeciler olduğu kaydedildi.


Kalkınma Merkezi, Heinrich Böll Vakfı ve Chrest Vakfı tarafından Diyarbakır'da düzenlenen 'Kırsal Kalkınmada Paylaşım ve Strateji Geliştirme' toplantısının ilk ayağı yapıldı.

Polonya, Macaristan, Hollanda, Slovenya temsilcilerinin yanısıra Kars, İzmir, Ankara ve Şanlıurfa gibi kentlerden temsilcilerin de katıldığı 2 günlük toplantı sonrası sonuç bildirgesi açıklayan Diyarbakır Kırsal Kalkınma Derneği Başkanı Nurcan Baysal, 2 günlük toplantıda AB sürecinde Türkiye'nin kırsal kalkınma yaklaşımı ve sürdürülebilir projeler üzerinde önemli stratejiler belirlediklerini söyledi. "Eşitsiz gelişme, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en çok kırsal alanları etkilemiştir" diyen Baysal, "Gıda ve gıda dışı fert yoksulluk oranı Türkiye kırsalında yüzde 37.1 civarındadır. Yine kırsalda tarım dışı işsizlik yüzde 16'ya kadar yükselmiştir.

Türkiye'de kırsal alana ilişkin yapılan araştırmalarda tefecilik sorunu başlı başına bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Köylü üretim yapmak için tefecilerden aldığı
tohum, gübre ve diğer giderleri ödeyemediği için zor duruma düşmüştür. Tefecilik ile baş edebilmek için özel kredi mekanizmaların geliştirilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2008 Çarşamba 02:20:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?