3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Kürtçe park ismine izin verilmedi

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan 3 parka verilen Kürtçe isimler Kayapınar Kaymakamlığı tarafından sakıncalı bulunarak onaylanmadı.

Kayapınar Belediye Meclisi tarafından daha önce parklara verilen Kürtçe isimler Diyarbakır Valiliği tarafından da aynı gerekçeyle kabul edilmemişti.

Kayapınar Belediye Meclisi, 13 Ekim günü yaptığı meclis toplantısında yapımı tamamlanan üç yeni parka 'Roşna' (Göz parıltısı), 'Şilan' (Yaban gülü) ve 'Rojda' (Gündoğumu) isimlerini uygun bularak kararı Kayapınar Kaymakamlığı'na bildirdi. Kayapınar Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız imzasıyla 11 Kasım tarihinde belediyeye gönderilen yazıda Belediye Meclisi'nin verdiği isimlerin incelendiğine dikkat çekilerek, parka verilen isimlerin "Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğin 24. maddesine uygun olmadığından onaylanmadığı" belirtildi.

Kayapınar'da daha önce tamamlanan beş parka Belediye Meclisi tarafından verilen 'Berfin' (Kar tanesi) 'Nefel' (Yonca), 'Daraşin' (Yeşil Ağaç), 'Beybun' (Papatya) ile 'Gülistan' (Gül Bahçesi) isimleri Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun onayına sunulmuştu. Vali Mutlu'nun imzasıyla 10 Haziran'da belediyeye gönderilen yazıda söz konusu isimlerden 'Gülistan'ın onaylandığı bildirilmiş, diğer isimlerin ise "Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğin 24. maddesine uygun olmadığından onaylanmadığı" belirtilmişti.

Diyarbakır Valiliği ve Kayapınar Kaymakamlığı tarafından parkların isimlerinin reddedilmesine gerekçe gösterilen Adres ve Numaralama Yönetmeliği'nin 24. maddesinde ise "Belediyeler, sınırları içinde kalan sahayı 5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre uygun sayıda mahalle veya meydan, bulvar, cadde, sokak ve küme evlerden oluşan bölgelere ayırır. Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları, "Anayasa'nın temel ilkelerine yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez. Yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamaz. Yabancı ülke mensuplarının isimleri verilmeden önce Dışişleri Bakanlığı'nın uygun görüşü alınır" deniliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 17:45:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ERHAN ALIR IP: 88.229.188.xxx Tarih : 24.11.2008 10:58:10

YA KARDEŞİM NE GÜZEL İSİMLERDİ YA SİZ NİEKİ BİRAKMIYOSUNUZ HANİ TÜRK KÜRD KARDEŞTİ NİYE AYRIMCILIĞI YAPIYOSUNUZ