3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Lice'de 14 yıl sonra bir ilk

Geçmiş yıllarda bir çok toplumsal ve şiddet olaylarına sahne olan Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 14 yıl aradan sonra ilk kez bir yürüyüş düzenlendi.


DTP Diyarbakır Milletvekili Selehattin Demirtaş’ın da katıldığı yürüyüşte, Lice Devlet Hastanesi'nin Enterge Hastaneye dönüştürülerek küçültülmek istenmesi protesto edildi. DTP Milletvekili Demirtaş'ı, konuşmaya başlamadan önce Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun telefonla aradığı ve bazı konularda halkı yanlış bilgilendirmemesini istediği belirtildi. Yürüyüş sırasında sık sık, ‘Kaymakam istifa’ ve ‘AKP şaşırma sabrımızı taşırma’ sloganları atıldı.


Geçmiş yıllarda bir çok şiddet ve toplumsal olaylara sahne olan Diyarbakır’ın Lice ilçesi'nde yıllar sonra ilk kez protesto amaçlı bir yürüyüş düzenlendi. Lice’deki Devlet Hastanesi'nin küçültüleceği iddiaları üzerine Lice Belediyesi'nin çay bahçesinde toplanan yaklaşık bin kişi yürüyüşe geçti. Yürüyüşe DTP Diyarbakır Milletvekili Selehattin Demirtaş ile birlikte Lice Belediye Başkanı Şeyhmus Bayhan, DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay ve Diyarbakır Kasap ve Besiciler Odası Başkanı Sait Şanlı da katıldı.


‘DEVLET, ASKER VE POLİS DEĞİLDİR’


Protosto yürüyüşü Devlet Hastanesi'nin önünde son bulurkun, burda yürüyenlere hitaben önce DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay bir konuşma yaptı.
Atalay, halkın artık politikleşerek hak arama bilincine kavuştuğunu belirterek, “Artık devletin ne olduğunu biliyoruz. Devlet, polis ve asker değildir. Devlet, doktordur, sağlıktır, haktır, adalettir, iş ve istihdamdır. Ama malesef bu bölgede 80 yıldır devleti polis ve asker temsil ediyor. Hastanemizin küçülmesini ve Engegre Hastane statüsüne kavuşmasını engellemek için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi.


VALİ, DEMİRTAŞ'I TELEFONLA ARADI


DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selehattin Demirtaş konuşmasına başlamadan önce, kendisini cep telefonundan Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu aradı. Vali Mutlu’nun Demirtaş'a Lice Devlet Hastanasi'nin küçülmeyeceğini ve mevcut durumunu korunacağını söylediği ve Demirtaş’tan halkı yanlış bilgilendirmemesini istediği belirtildi.


Selahattin Demirtaş ise yaptığı konuşmada, halkın sosyal bir hakkı olan sağlık sorunu için Lice'de bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
“Ama ilçe Kaymakamı bir açıklama yaparak, huzur ve güvenliği bozacağımızı belirtmiş. Biz burada Sağlık Bakanı’nın idari bir işlemini protesto ediyoruz, Devleti yıpratmıyoruz. Kaymakama ne oluyor anlamadım. Kendisi AKP’nin ilçe başkanı mı ki bozulsun. Eğer rahatsız oluyorsa istifa edip AKP’nin Lice ilçe başkanı olsun. Silvan ve Ergani’de 20’nin üzerinde uzman doktor görev yaparken, neden Lice’de 4 uzman görev yapıyor. Bu Hastanenin Engtegre Hastane olmaması için mücadele vermeye devam edeceğiz.”


Konuşmalardan sonra kalabalık olaysız dağılırken, DTP’li Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu bir heyet, Lice Devlet Hastanesi'ne giderek yetkililerden bilgi aldı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 17:45:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?