3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Mahkumlara dini sohbet

Adalet Bakanlığı ve Diyanet İşleri'nin birlikte başlattıkları dinî sohbet programlarına tutuklular yoğun ilgi gösteriyor.


Diyanet İşleri Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı'nın tutuklu ve hükümlülerin dinî ve ahlakî gelişmelerini sağlamaya yönelik işbirliği, cezaevi sakinlerine huzur veriyor.



Cezaevinde yapılan programlarda tutuklu ve hükümlüler dinî sohbetlere katılıyor, Kur'an-ı Kerim ve dinî bilgiler öğreniyor. Din görevlileri, mahkûmların İslamiyet'le ilgili sorularını cevaplandırıyor.

Adalet Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan protokol, 15 Mayıs 2001 tarihinde yürürlüğe girdi. Tutukevi, kapalı, açık cezaevi ve çocuk ıslahevi gibi tüm ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde, ilahiyat fakültesi mezunu müftü, müftü yardımcısı, şube müdürü, vaiz, vaize, din hizmetleri uzmanı ve imam-hatipler tarafından, tutuklu ve hükümlülere dinî eğitim veriliyor. Dinî duygu ve düşüncelerin geliştirilmesi, insan, aile, millet ve vatan sevgisinin anlatıldığı sohbetler yapılıyor. Diyarbakır'daki siyasi tutukluların kaldığı D Tipi Cezaevi'nde de haftada 3 gün 8'er saat dinî dersler yapılıyor. Adli tutukluların kaldığı E Tipi Cezaevi'nde ise haftada iki gün bayan ve erkeklere ayrı ayrı dinî sohbet yapılıyor. Diyarbakır Müftülüğü, tutuklu-hükümlü çocuk ve gençlerin topluma kazandırılması, kötü ve zararlı alışkanlıklardan uzaklaştırılması amacıyla da bir çalışma hazırlıyor. Çalışma kapsamında kapkaç, gasp, hırsızlık suçlarından hapse girenlere bu suçların dinî sakıncaları anlatılacak. Dinî irşat çalışmaları kapsamında tutuklu ve hükümlülerin soruları da cevaplandırılıyor. Mahkûmlar, müftülük personeline en çok 'kader' üzerine soru yöneltiyor. Özellikle adlî tutuklular, işledikleri suçun kader boyutuyla ilgisini öğrenmeye çalışıyor. Siyasi tutuklular ise daha çok müftülük personeline Allah'a ve ahiret gününe imanla ilgili sorular yöneltiyor.

Diyarbakır Müftüsü Ali Melek, tutuklu ve hükümlülerin çalışmadan memnun kaldığını ve cezaevi yönetiminin de programların artırılmasını istediğini söylüyor. Dinî ve millî günlerde özel programlar hazırlandığını dile getiren Melek, "Programlarda sohbet, ilahi ve şiirler yer alıyor. Dinî irşat ile cezaevleri huzurlu bir ortama kavuşuyor. Hata yaparak bu yerlere düşen insanları topluma kazandırmayı amaçlıyoruz." diye konuştu. Diyarbakır D Tipi Cezaevi Müdürü İbrahim Yücesoy, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı arasındaki işbirliğinin amacını 'insanların manevi duygularını geliştirerek, iyi birer insan olmalarına yardımcı olmak' şeklinde özetliyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 09:29:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?