3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Mehmed Uzun belgeseli gösterildi

Kürtçede ilk modern romanın yazarı Mehmed Uzun'un hayatının anlatıldığı "On Yedinci Fotoğraf" adlı belgesel film Diyarbakır'da gösterildi.

Gösterimin ardından konuşan Baydemir, Mehmed Uzun'un yaşamının işkence, hapishane ve sürgünde geçtiğine işaret ederek "Zindan okula, sürgün ise dilin yeşerdiği bir yaşama dönüştü" dedi.

Geçen yıl yaşamını yitiren Edebiyatçı Mehmed Uzun'un hayatının 3 dilde anlatıldığı belgesel film "On Yedinci Fotoğraf" Sümer Park Anfi Tiyatro'da gösterildi. Belgesel film gösterimine Uzun'un eşi Zozan Uzun, kardeşi Ahmet Uzun, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Diyarbakır İl Başkanı Nejdet Atalay, Yazar Muhsin Kızılkaya, Şehmus Diken, Mustafa Karaalioğlu, Arjen Ari, Selime Temo'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Mezz film Prodüksiyon tarafından hazırlanan uzun metrajlı belgesel filmin yönetmeni Sibel Yiğittekin, filme ilişkin yaptığı konuşmada Mehmed Uzun'u 3 dilde insanlara anlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yiğittekin'i kutlayarak, çiçek veren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, "Hissettiklerimiz aslında sözün bittiği anlır. Ancak biz hiçbir zaman sözümüzü tüketmeyeceğiz. Bu belgeselle Mehmed Uzun'u anlatmaya ve anlamaya çalıştık. Dicle ve Fırat Nehri arasındaki Mezopotamya topraklarında Uzun'un yaşamı başladı ve bu yaşam bu kutsal topraklarda yeşerdi. Mehmed Uzun'un yaşamının işkence, hapishane ve sürgünde geçirdi. Zından okula, sürgün ise dilin yeşerdiği bir yaşama dönüştü. Siz hepiniz bu direnişin içerisindeydiniz. Bunun için yaşamak direnmektir, direnmek yaşamaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 14:28:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?