3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Mehmet Kaya fuarı değerlendirdi

Diyarbakır'da 6 Kasım günü açılacak olan Ortadoğu Sanayi Ticaret ve Yapı İnşaat Fuarı hazırlıkları tüm hızıyla devam ederken, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, fuarlar sayesinde çok sayıda yatırımcının bölgeyi ziyarete geldiğini, ancak yatırımcıların terör olayları nedeniyle değil Teşvik Yasası nedeniyle yatırım yapmadıklarını söyledi.

Bu yıl Ortadoğu Sanayi Ticaret ve Yapı İnşaat Fuarı'yla 3. fuara ev sahipliği yapan Diyarbakır, önümüzdeki yıl ise 5 fuara ev sahipliği yapacak. 6 Kasım günü açılacak olan Ortadoğu Sanayi Ticaret ve Yapı İnşaat Fuarı'nın hazırlık çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiğini belirten DTSO Başkanı Mehmet Kaya, bölgenin milattan önce bile bir fuar merkezi olduğunu ve bu özelliği hala taşıdığını vurguladı. Kaya, "Geçmişe dönüp baktığımız zaman tarihte ilk fuarların milattan önce 2000 yıllarında dini festivaller adı altında Mezopotamya'da yapıldığını görüyoruz. DTSO olarak bölgenin fuar merkezinin Diyarbakır olması için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu yıl 3'ncü fuarımızı Sanayi Ticaret ve Yapı İnşaat Fuarı olarak düzenliyoruz. Bu fuarımıza dışarıdan yaklaşık 100'e yakın firma katılacak ve aynı zamanda bölgedeki 20 ilden yatırımcı fuarımızı ziyaret edecek. Bunun dışında özellikle Kuzey Irak'tan, İran ve Suriye'den de ziyaretçilerin geleceğini biliyoruz. Bu anlamda hazırlıklarımızı bitirdik, 6 Kasım'da Ortadoğu Fuar Merkezi'nde fuarımızın açılışını yapacağız. Bu fuarlar bölgemiz için çok çok önemli. Çünkü bölge tarih boyunca ticaretin en yoğun yapıldığı ve yaşandığı yerin merkezidir. Diyarbakır bu anlamda bugün de aynı özelliğini koruyor ve bölgenin ticaret merkezi olması özelliği hızla devam ediyor. Bu yıl 3 tane fuar düzenledik, 2009 yılında ise Türkiye'nin en büyük fuar şirketi olan Tüyap ile birlikte 5 tane fuar düzenleyeceğiz. Temel amacımız Diyarbakır'ın sadece bölgenin ve Türkiye'nin değil aynı zamanda Ortadoğu'nun gerçek anlamda fuar merkezi olduğunu göstermektir. Eğer yatırımcılar gerçek anlamda Irak, İran ve Suriye pazarına girmek istiyorlarsa Ortadoğu'ya açılan kapı Diyarbakır'dır" dedi.

DTSO Başkanı Kaya, fuar nedeni ile bölgeye gelen yatırımcıların bölgeyi inceledikten sonra yatırım yapmaya karar verdiklerini ancak terör veya çatışma ortamı yüzünden değil teşviklerin yetersizliği nedeniyle yatırımın yapmadıklarını belirterek, "Fuarların en önemli özelliklerinden biri de; özellikle dışardan gelen yatırımcılar buradaki fuar alanlarını gezmenin yanı sıra o kenti ve bölgeyi tanıyarak, kentte yatırım olanaklarını da araştırıyorlar. Bölge bir huzur kenti ve dönem dönem olaylar yaşansa bile bunun Türkiye'nin her ilinde olabilecek olaylar olduğunu iddia ediyoruz. Buraya fuar için gelen insanlar sonuçta bölgeye geldikten sonra gerçekten burada huzurun ve istikrarın olduğunu görüyorlar. İnanıyorum ki 2009 yılında 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın bitmesi ile birlikte gerek fuarlar döneminde gerekse başka dönemlerde bölgemizi ziyaret eden yatırımcılar yeni Teşvik Yasası ile birlikte bölgemize geleceklerdir. Burada yatırımcının yatırım yapmasını sağlayacak altyapı yatırımlarının doğru bir şekilde ve hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi, yatırım iklimini oluşturma anlamında doğru bir teşvik sisteminin bölgesel anlamda hayata geçirilmesi halinde yatırımın önünde hiçbir engel olduğuna inanmıyoruz. Gelen yatırımcılar bize ifade ediyorlar; burada yatırım yapmalarının önündeki en büyük engel bölgede yaşanan ne terör, ne çatışmalı ortam, temel neden yatırım ikliminin uygun olmaması, altyapı yatırımlarının ve teşvik sisteminin doğru olmaması. Biz de bununla ilgili hükümetlere sürekli görüşlerimizi bildiriyoruz. İnanıyorum ki 2009 yılında GAP Eylem Planı ile birlikte açıklanacak olan teşvik sistemi bu sorunumuzu da ortadan kaldıracaktır" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 17:09:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?