3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Mendilci çocuk projesi umut veriyor

Diyarbakır’da sokakta çalışan çocuklara okula gitmesi koşuluyla sokakta kazandığı kadar para verildi. 50 ‘parlak’ çocuk yeniden okuluna döndü

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da mendil satan, boyacılık yapan 50 çocuk, sağlanan burs sayesinde sokakta çalışmaktan kurtarıldı. Sokak Çocukları Projesi, Diyarbakır Eğitimciler Derneği (DEĞİDER) tarafından hazırlandı, Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme Derneği (USİDER) tarafından desteklendi. 

DEĞİDER Başkanı Bilal Özçiftçi’nin verdiği bilgiye göre proje, Diyarbakır’ın varoş semtlerinde yaşayan ve sokakta çalışarak aile geçimine katkıda bulunan çocuklara yönelik hazırlandı. Proje sayesinde bugüne kadar 50 çocuk, sokaktan kurtuldu, eğitime geri döndü.

Haftada 15 YTL
Özçiftçi, çalışmalarını şöyle anlattı: “Çocuklara sokakta çalışarak ne kadar para kazandıklarını sorduk. Cumartesi ve pazar günü çalışarak 15 YTL kazandıklarını söylediler. Bu kazandıkları parayı kendilerine ödemek kaydıyla eğitim programlarımıza katılmalarını önerdik. Bu öneriyi kabul eden ve sokakta çalışmayacağını belirten 50 öğrenci ile başladık. Öğrencilere rahat ders çalışma ortamı yarattık. Okullarında son derece parlak olan 50 öğrencimizi sokaktan kurtardık. Beş gönüllü öğretmen eşliğinde bu çocuklarımıza eğitim veriyoruz. Bir yıllık süreci kapsayan bu projenin toplam bütçesi 160 bin YTL’dir. Öğrencileri sokağa iten sebepleri ortadan kaldırarak, sokakta çalışmalarının önüne geçtik.”
Çocuklara SBS destek kursları, bilgisayar, el becerileri, ebru, ahşap boyama, el sanatları kursu gibi meslek eğitimleri verildi. Ayrıca öğrencilere ve ailelerine yönelik gezi, sosyal ve sportif aktivite hizmetleri sunuldu. Ailelerden çocuklarını sokakta çalıştırmayacaklarına dair yazılı belge alındı. Rehber öğretmenler, çocukların daha başarılı olmaları için ailelerle de görüşmelerde bulundu. (aa)

A.A
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2008 Çarşamba 16:00:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?