3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Mimar adayları Güneş Evi'nde

Öğrencileri ile birlikte Diyarbakır Güneş Evi'ni ziyaret eden Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi Aysel Yılmaz, Güneş Evi'nin sadece Diyarbakır'a değil Türkiye'ye model olacağını söyledi.

Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri bölüm hocaları ile birlikte Diyarbakır Güneş Evi'ni ziyaret etti. 'Güneş enerjisine dayalı konutlar' dersi kapsamında yapılan Güneş Evi ziyaretine Mimarlık Fakültesi bölüm hocaları Aysel Yılmaz, Demet Aykol, Türkan Kejanlı, Mine Baran ve Abdurrahman Balcı katılırken mimarlık öğrencileri Güneş Evi sorumlusu Gültekin Aydeniz'in enerji ile ilgili konuşmasını ilgiyle dinledi. Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı Sorumlusu Gültekin Aydeniz, öğrencilere Güneş Evi'nin çalışmaları ve yenilenebilir enerji üzerine bilgilendirme yaptı. Güneş Evi'ne hayran kalan mimarlık öğrencileri Aydeniz'in anlattığı 200 konutluk 'Eko-Konut' projesinin önemine vurgu yaptı. Türkiye'de doğal olmayan enerjinin çevrede neden olduğu tahribatların önlenmesi için doğal enerji bilincinin topluma kazandırılmasında mimarlık öğrencilerine büyük görevler düştüğünü söyleyen Aydeniz, bu nedenle Güneş Evi'nin asıl sahiplerinin mimarlık öğrencileri olduğunu belirtti. Aydeniz, Türkiye'de enerji ilkeleri ile inşa edilmiş ilk Güneş Evi içerisinde mimarlığa enerji penceresinden bakmayı amaçlayan ve enerji-mimar ilkelerinin işlendiği bir eğitim çalışması gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Diyarbakır Güneş Evi'nde yapılan eğitime ilişkin bir açıklama yapan Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi Aysel Yılmaz, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Güneş Evi'nin sadece Diyarbakır'a değil Türkiye'ye model olabilecek bir kapasitesinin bulunduğunu kaydetti. Topluma tasarruflu enerji bilincinin kazandırılmasında üniversitelerin eğitimsel boyutu ile sadece öğrencilere ulaşabileceklerini belirten Yılmaz, ancak Güneş Evi'nin ev kadınları, çocuklar, çevre bilimciler başta olmak üzere toplumun her kesimine ulaşarak önemli bir misyonu omuzladığına vurgu yaptı.

Avrupa'da güneşli saatlerin oldukça az olmasına karşın toplumun doğal enerji bilincine sahip olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye'nin güneşli günler bakımından oldukça şanslı olmasına rağmen toplumun bu bilince sahip olmadığına dikkati çekti. Yılmaz, son olarak dünyayı kurtarmak adına bu projelerin ısrarla desteklenmesi gerektiğini anlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 13:22:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?