3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Mutlu'dan GAP değerlendirmesi

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, GAP Eylem Planı kapsamında yapımı devam eden DSİ Sulama Kanallarında incelemelerde bulundu.

Vali Mutlu, GAP Eylem Planı'nın tamamlanmasıyla birlikte her yaz Batı'ya mevsimlik göç veren Diyarbakır'ın bu göçleri geriye çevireceğini belirterek, "Ve artık bu bölge kendi insanını, kendi toprağında doyuran, tarımsal alanda Batı'dan işçi transfer edebilecek hale gelecek" dedi.


Vali Hüseyin Avni Mutlu, GAP Eylem Planı kapsamında yapımı süren Dicle ve Kralkızı Barajı Ana Sulama Kanalı'nda incelemelerde bulundu. Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürü Turgay Özgür ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Eyüp Şeker ile birlikte 850 kilometrelik sifon inşaatını gezen Vali Mutlu, 2012 yılında tamamlanacak olan sulama kanalı sayesinde her yaz Batı'ya mevsimlik göç veren Diyarbakır ve bölgenin bu göçleri geriye çevireceğini söyledi. Mutlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Diyarbakır'da açıkladığı GAP Eylem Planı çerçevesinde sulama kanalı çalışmalarının bu yıl yoğun bir seferberlik içerisinde DSİ tarafından yürütüldüğüne işaret ederek şunları belirtti:


"350 metresi beton, 500 metresi çelik olmak üzere toplam 850 metresi sifon inşaatını birlikte gezdik. Bu sifondan saniyede geçecek olan su miktarı 15 metreküptür. Yani bir tanker su. Bu, susuzluk nedeniyle suya hasret olan topraklara bu kanallardan akacak. Tabi, Dicle ve Kralkızı Ana Sulama Kanalı'nın projesinin uzunluğu 376 kilometredir. Bunun 202 kilometrelik bölümü ile ilgili ihaleler 3 ayrı şekilde yapıldı. Geri kalan kısmında da işlerimiz çok yoğun yürüyor.''
2008 yılı içerisinde bu işlerin toplam bütçesinin 15 milyon YTL olduğunu hatırlatan Hüseyin Avni Mutlu, şöyle devam etti:


"GAP Eylem Planı'nın açıklanmasından sonra da sadece Diyarbakır'la ilgili yapılacak olan ana sulama kanalı inşaatları için transfer edilmiş olan ödenek miktarı 85 milyon YTL'dir. Yani 15 milyon YTL'nin üzerine 85 milyon YTL'lik bir transfer sağlanmıştır. Ve ödeneklerimiz 6'ya katlanmıştır. Dolayısıyla 6 misli daha süratli bir çalışma gerçekleştirilmiştir. 2008 yılı itibariyle kendilerine verilmiş olan ödeneklerin tamamı kullanıldı. Diyarbakır'da GAP Eylem Planı çerçevesindeki hedefimiz ulaşılmıştı. 2009 yılında daha yoğun bir çalışma temposu içerisinde sulama kanallarının bitirilmesi konusunda ve 2012 yılı hedefi ile ulaşmamız gereken noktaya geleceğiz. Sadece bu proje 135 bin hektarlık bir alanı sulayacak. Sadece Kralkızı ve Dicle Barajı sulamalarıyla birlikte 270 bin insanımız işle tanışmış olacak. Bunu çok net fade ediyoruz."

İha
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 18:33:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?