8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Nevruz'a damga vuran cümle

DİYARBAKIR'DA NEVRUZ KUTLAMALARI

Nevruz kutlamalarının finali Diyarbakır'daki organizasyonla gerçekleşti. Programda konuşan kapatılan DTP'nin eski genel başkanı Ahmet Türk, "Muhatap arıyorlar. İşte meydan, işte muhatap" dedi.

Diyarbakır'daki Nevruz ateşini, kapatılan DTP'nin eski yöneticileri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Belediye Başkanı Osman Baydemir, Selahattin Demirtaş, Fatma Öcalan, birlikte yaktı. Bu sırada Ahmet Türk, hafif bir yanma tehlikesi atlattı. Programa, Avrupa, ABD ve Ortadoğu'dan heyetler ile gazeteciler de katıldı.

Diyarbakır sokakları sabahın erken saatlerinden itibaren boşaldı. Büyük bir coşkunun yaşandığı kutlama alanında, platforma yaklaşmak isteyenler nedeniyle zaman zaman izdiham yaşandı. Fenalık geçirenler, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Kalabalıkta kaybolan çocuklar için de çadır kuruldu. Programda sık sık terör örgütü ve elebaşı lehine sloganlar atıldı.

Programda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Kürt'ün Türk'e, Türk'ün Kürt'e kurşun sıkması haramdır. Artık birbirimize karanfil uzatmanın vakti gelmiştir" dedi.

Kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı eski Milletvekili Aysel Tuğluk ise, "Barış elimizi tutacak bir muhatap arıyoruz. Sayın Başbakan birkaç gün önce -Muhatap parlamentodur- dedi. Biz sayın Öcalan'ı muhatap gösteriyoruz, diye bizi eleştiriyor Sayın Başbakan. Kürt halkının muhatap sorunu var mıdır? Hayır Başbakan müzakere yetkisi sadece Meclis'e ait değildir. Bu halka aittir, bu topluma aittir. Lütfen insanlar, gençlerimiz ölmesin diye, 2010'u kardeşliğin Nevruz'u ilan edelim" diye konuştu.

Kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı Genel Başkanı Ahmet Türk ise, "Halkımız, özgürlük, barış ve kardeşlik istiyor. Halkın talepleri görülmeden siyaset yapamazsınız. Zalimler olduğu sürece bu halk Kawaları yaratmaya devam edecektir. Hala Kürtler uyutma politikası yürütülmektedir. Açılımdan söz ediyorlar, Kürt halkı için muhataptan söz ediyorlar. İşte meydan, işte muhatap, işte Kürt halkı; muhataptır, hazırdır. Ama biz muhatap bulamıyoruz. Kürtleri inkar eden politikalar değişmedi. Faili meçhul cinayetlerle bu halkı sindirmeye kalkıştılar. Onbinler yüzbinler oldu, yüzbinler milyon oldu. Bugün milyonlar, özgürlük için mücadele ediyor. Ulus içindeki komploları aşarak, uluslararası komploları devreye koymaya çalışıyorlar. Halkımızın sesi Roj TV'yi susturmaya çalışıyorlar. Zübeyir, Remzi Kartal'ı tutukluyor. İşte onlara diyoruz, Geçti Bor'un pazarı, sür eşeği Niğde'ye. Kürt iradesini engellemek için kurduğunuz yüzde 10 barajı, Kürt siyasetçileri üzerindeki baskılara son verin " dedi.

Eski Milletvekili Leyla Zana dfa, "21. yüzyılda Türkiye'nin Avrupa'ya benzemesini beklerken, Avrupa Türkiye'ye benzedi" dedi. Çocukların tutuklanmasına tepki gösteren Zana, "Hiçbir devlet, hiçbir düşman bile savaşta çocukları tutuklamamıştır. Kürtlerin muhatap olması için ulusal konferans yapılması gerekir. Tutuklu arkadaşlarımızı serbest bıraksınlar. Biz fazla bir şey talep etmiyoruz. Birlikte yaşadıklarımızla eşit, özgür ve barış içerisinde olmak istiyoruz" diye konuştu.

Programda, cezaevindeki terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın mesajı da okundu.

DİYARBAKIR'DA NEVRUZ KUTLAMALARI
DİYARBAKIR'DA NEVRUZ KUTLAMALARI
DİYARBAKIR'DA NEVRUZ KUTLAMALARI
DİYARBAKIR'DA NEVRUZ KUTLAMALARI
DİYARBAKIR'DA NEVRUZ KUTLAMALARI
DİYARBAKIR'DA NEVRUZ KUTLAMALARI
DİYARBAKIR'DA NEVRUZ KUTLAMALARI
DİYARBAKIR'DA NEVRUZ KUTLAMALARI
DİYARBAKIR'DA NEVRUZ KUTLAMALARI
DİYARBAKIR'DA NEVRUZ KUTLAMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2010 Pazar 19:28:00
Güncelleme :22 Mart 2010 Pazartesi 13:37:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?