3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Nevruz'u bayram gibi kutlayalım

Olaylar sebebiyle yıllardır Nevruz'u bayram gibi kutlayamayan G.Doğu, olumsuz görüntülerin son bulmasını istiyor. Diyarbakır'ın 21 Mart'ta festival yerine dönmesini hedefleyen Vali Mutlu, sevinç karelerinin bütün Türkiye'ye moral vereceğini belirtiyor.

Yarın, gece ile gündüzün eşitlendiği, baharı müjdeleyen Nevruz Bayramı. Orta Asya, Ortadoğu ve Balkanlar'da coşkuyla kutlanan 21 Mart, geleceğe yönelik sevinç ve ümitleri artırıyor. Ancak Türkiye, Nevruz'u hep olumsuz görüntülerle hatırlıyor. Terör örgütü mensuplarının düzenlediği korsan gösteriler ve yaşanan tatsız olaylar, yıllarca bayram sevincini gölgeledi.

Şiddetin öne çıkması, Doğu bölgelerine büyük zarar verdi. Vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri bundan rahatsız. Nevruz'un huzur içinde kutlanması için çaba sarf eden Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, şehirden yansıyacak güzel görüntülerin bütün ülkeye moral vereceğini belirtiyor. Bayramın festival havasında kutlanmasını isterken, "Nevruz'da üzüntüyü değil, sevinci çoğaltalım." talebinde bulunuyor.

Batman Valisi Recep Kızılcık da, aynı noktaya dikkat çekiyor. Beraber yaşanacak güzelliklerin, yarınlara umudu artıracağını kaydediyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ise bayram günlerini bile şiddetle anmanın, bölgenin geri kalmasına yol açtığını vurguluyor. Nevruz'da etkinlik düzenleyenlere 'sorumlu davranma' çağrısı yaparken, "Bayramda olayların değil, barış ve kardeşliğin konuşulması lazım." diyor.

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Abdülkadir Akboz, provokasyon uyarısı yapıyor. Çıkan olaylarda en büyük zararı halkın gördüğünü hatırlatan Akboz, vatandaşların sağduyulu davranmasını istiyor. Kanaat önderlerinden emekli müftü Mehmet Salih Ocak ise son dönemlerde yaşanan güzel gelişmelere işaret ediyor: "Yaralarımız kabuk bağladı, sökülüp kanamasını istemiyoruz. Nevruz'u huzur içinde kutlayalım, şiddetin zararını hepimiz çekiyoruz."


Nevruz'da üzüntüyü değil sevinci çoğaltalım
Nevruz Bayramı yarın ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Türk cumhuriyetlerinde baharın gelişini müjdeleyen bayram olarak kutlanan Nevruz, Türkiye'de maalesef olumsuz görüntülerle hatırlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda terör örgütü yandaşlarının düzenlediği yasadışı etkinliklerde birçok insanın hayatını kaybetmesi, onlarca insanın da gözaltına alınması Nevruz'un Türkiye'de bayram olarak kutlanmadığının en büyük göstergesi.

Diyarbakır'da Nevruz öncesi istenmeyen olayların yaşanmaması için her türlü tedbir alındı. Emniyet kuvvetlerinin muhtemel olaylara karşı tedbir aldığını açıklayan Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, vatandaşları da provokasyonlara gelmemeleri konusunda uyardı. Nevruz'un bayram gibi kutlanması çağrısı yapan Vali Mutlu, aksi durumda kaybedenin Diyarbakır ve Türkiye olacağına dikkat çekti.

Diyarbakır'da huzur ortamının sürmesi için vatandaşlardan duyarlı olmalarını isteyen Mutlu, şehrin dışa yansıyan imajının düzeltilmesi için herkesin duyarlı olmasını istedi. Şehirdeki güzel görüntülerin yaşanmasının ülkenin moralini yükselttiğine işaret eden Vali Mutlu, şunları söyledi: "Diyarbakır'ı doğru tanıtmak ülkenin de menfaatine. Sağlanan huzur ortamı gelişmenin ana dinamiği. Bunu sürekli kılmak hepimiz için önemli. Bu çabalar şehrimizi rahat yaşanan, insanların sevgiyi ürettiği ve paylaştığı, birliğin beraberliğin en yüksek seviyeye çıkartıldığı pozisyona getirecek. Diyarbakır'ın kazancı ülkenin kazancıdır."

Diyarbakır'ı karıştırmak isteyen mihrakları iyi tanıdıklarını kaydeden Mutlu, huzur ortamının ülke insanı için fırsat olduğunu söyledi. Nevruz'un şehrin güzel yüzünün gösterilmesi adına iyi bir fırsat olacağına dikkat çeken Vali Mutlu, şu görüşleri dile getirdi: "Bayramlarda nasıl insanlar birbirlerini sevgiyle kucaklıyorsa, Nevruz'da da aynı şeyin yapılması lazım. Bir bayram, festival şeklinde, eğlence içinde kutlanılmalı. Hafızalarımızda bir sevinci yerleştirmeliyiz. Geriye üzüntülü şeyler bırakırsak, hepimiz kaybederiz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu ve Güneydoğu'nun kalkınmasına yönelik '12 milyar dolarlık bir hamle yapılacak' açıklamasının Diyarbakır'da büyük heyecanla karşılandığını anlatan Mutlu, bölgede tarım potansiyelinin yüksek olmasından dolayı GAP'ın tamamlanmasının önem arz ettiğine işaret etti. Mutlu, projenin bitmesiyle istihdamın artacağına dikkat çekti. Mutlu, bölgeye işadamlarının gelmesinin birlik bütünlük duygusunu güçlendirdiğini, bunun yatırıma dönüşeceğini sözlerine ekledi.

Güvenlik had safhada, poliste izinler kaldırıldı
Nevruz öncesi emniyet birimleri alarma geçti. Diyarbakır, Batman, Van başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'da polis, şüpheli şahıslar üzerindeki uygulamalarını artırdı. Diyarbakır Emniyeti, şehir merkezlerinde şüpheli şahıslar üzerinde arama yapıyor. Bölgede emniyet güçlerinin izinleri de, mecburi haller dışında kaldırıldı.

Nevruz, milletimizin ortak paydası olmalı
Bölgede sevilen ve sözü dinlenen kanaat önderlerinden emekli Müftü Mehmet Salih Ocak: Nevruz Bayramı dinî değil, örf ve adetlerimizde yer alan bir bayramdır. Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz'da şiddete başvurulması istenmeyen olaylara yol açıyor. Millet olarak hepimiz üzülüyoruz. Diyarbakırlı ve bölge insanımız artık bu tür hadiseleri istemiyor. Ancak bazı provokatörler sürekli olay çıkarmak istiyor. Vatandaşlarımızın sağduyulu olmasını istiyoruz. Son dönemde güzel gelişmeler oldu. Yaralarımız kabuk bağladı. Kabukların sökülüp kanamasını istemiyoruz. Nevruz'u sevgi, kardeşlik, barış ve huzur içinde kutlamamız gerekiyor.

Çevremizdekilere sahip çıkmamız lazım
Bölgede 500'e yakın kan davalı aileyi barıştıran kanaat önderlerinden Mehmet Sait Şanlı: Vatandaşlarımızın sağduyulu davranması şart. Çok dikkatli olmalıyız. Herkes çevresindeki insanlara, taşkınlık yapmaması konusunda sahip çıkmalı. Diyarbakır'da yaşanacak olumsuzluk hem şehrimize ve hem de bölgemize zarar veriyor. Muhtemel en küçük bir olumsuzluğun zararını yine bizler çekiyoruz. Artık Nevruz denince insanların aklına sevgi, barış ve huzur gelmeli. Nevruz ortak değerimiz, bayram havasında kutlanmasını istiyoruz.

Dünyanın en eski bayramı
Dünyanın en eski bayramı Nevruz, Türk dünyasında Göktürkler'in Ergenekon'dan çıkışı ve 12 hayvanlı Türk takviminde yeni yılın başlangıcı olarak 5 bin yıldan bu yana kutlanıyor. Gece ile gündüzün eşit olduğu bu gün, bahar müjdecisi kabul ediliyor. Farsça 'yeni gün' anlamına gelen Nevruz, dünyadaki çeşitli Türk topluluklarında 'Noruz', 'Navrız', 'Ergenekon', 'Bozkurt', 'Çağan', 'Mart Dokuzu', 'Sultan Nevruz', 'Mart Bozumu' gibi adlarla anılıyor. Yüzyıllardır bayramı titizlikle muhafaza eden Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan, resmî tatil ilan ettikleri Nevruz'u, bir 'milli bayram' olarak kutluyor.

Batman Valisi Recep Kızılcık: Birlik ve beraberlik içinde geçireceğiz
Nevruz'u, bayram olarak birlik beraberlik içinde hep birlikte kutlayacağız. Bu güzellikleri hep beraber yaşayacağız ki yarınlara daha güzel, mutlu ve umutlu bakabilelim. Bölgemizdeki yaşayan insanlarımızdan bugüne kadar devam eden huzur ve sükun ortamına yapılan yatırımların devam edebilmesi için bu ortamın korunmasına yönelik hareket edip Nevruz Bayramı'nı en iyi şekilde kutlamalarını tavsiye ediyoruz.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya: Geride üzücü olaylar değil, barış kalsın
Nevruz'un artık bayram olarak algılanmasını istiyoruz. Olayları değil, barışı, kardeşliği, baharın gelişini çağrıştırmalı. Bu konuda herkese sorumluluklar düşüyor. Özellikle Nevruz Bayramı için eğlence düzenleyenlerin bu sorumluluklarını asla unutmaması gerekiyor. Bayramlarda bile şiddetin anılması Diyarbakır başta olmak üzere bölgemizin geri kalmasına neden oluyor. Kalkınmamasına yol açıyor. Diyarbakır'da da Nevruz'un bir bayram havasında kutlanmasını istiyoruz.

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Aziz Nart: Kargaşadan bütün kesimler zarar görür
Nevruz Bayramı'nda çıkan kavgadan, kargaşadan herkes bir şekilde zarar görüyor. İnsanlarımızın artık bu konuda sağduyulu olacağına inanıyorum. Diyarbakır sürekli menfi yönleriyle gündeme getirilmek isteniyor. Bunu yıkmalıyız. Bayramları toplum olarak nasıl kutluyorsak Nevruz'u da barış, kardeşlik ve sevgi içinde kutlamamız gerekiyor.

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Abdülkadir Akboz: Diyarbakır'daki olaylar ülkenin tamamını üzer
Nevruz'da halkımızın sağduyulu davranmasını istiyoruz. Provokasyonlara gelmesinler. Bazı kesimler bilinçli olarak bunu yapıyor. Çıkan olaylardan vatandaşlarımız zarar görüyor. Nevruz, dostluk, kardeşliğin yaşandığı güzel bir havada geçmelidir. Bu şekilde kutlanması arzumuz. Diyarbakır'da küçük bir olay, ülke kamuoyuna daha büyük yansıyor. Diyarbakırlıların daha çok sağduyulu olması gerekiyor. Bu Nevruz'u bayram havasında kutlayarak tüm ülkeye örnek olunmasını istiyoruz.

Zaman
Yayın Tarihi : 20 Mart 2008 Perşembe 04:26:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?