3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Okul yok, tarlada çalışıyorlar

Ergani İlçesine bağlı Karabacak köyü Sarıkaya mezrasında bulunan 57 çocuk eğitimden mahrum. Mezrada okul bulunmadığı için aileleriyle birlikte tarlalarda domates topluyorlar.

Diyarbakır'da eğitim halen sıkıntılı geçiyor. 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasına katılamayan çocuklar tarlalarda aileleriyle birlikte domates topluyor. Okula gitmek isteyen çocuklar husumet nedeniyle Karaburçak'taki okula gidemiyorlar. O nedenle en yakın okulun 15 kilometre ileride olması yüzünden çaresiz kalan köylüler defalarca talepte bulunmalarına rağmen ne taşımalı eğitim ne de derslik yaptıramadıklarını belirtiyor.

Taşımalı eğitim olmadığı için kaderlerine boyun eğen okul çağındaki çocuklar aileleri ile birlikte kızgın güneşte tarlada domates topluyorlar.

Tarlada günlük 5 YTL karşılığında domates toplayan 12 yaşındaki Melik Karakaş, 4. sınıfa kadar İzmir'de okuduğunu ancak maddi imkansızlık nedeniyle ailesinin Diyarbakır'a tekrar zorunlu göç etmesinden ötürü eğitimine ara verdiğini söyledi. Mezrada okul olmadığı için eğitimine devam edemeyen Melik Karakaş, tek isteklerinin okumak olduğunu ifade ederek,"Köyde okul ve taşımalı eğitim sistemi olmadığı için okuyamıyoruz. Yapacak bir şey olmadığı için ailemle tarlada çalışıyorum. Ben okumak istiyorum tarlada çalışmak değil" dedi.

Eğitimden mahrum bırakılan 13 yaşındaki Azade Karakaş ise sadece bir yıl okuyabildiğini daha sonra gerek ailesi gerek yaşanan sorunlardan dolayı okula gidemediğini bildirdi. En büyük hayalinin köy öğretmeni olmak olduğunu ifade eden Azade," Okulumuz olsaydı tarlada çalışmak yerine eğitim görürdük. Bizde herkes gibi okumak istiyoruz" diye konuştu.

Taşımalı sistem ve mezrada okul olmadığı için bu yıl eğitime ara veren 12 yaşındaki Deniz Karakaş ise "Köyümüzde okul olmadığı için ailemle tarlada domates topluyorum. Okul olsaydı çalışmaz herkes gibi okulumuza giderdik. Elime domates değil kalem, defter, kitap almak istiyorum" dedi.

VELİLER DERTLİ

Eğitimin her yıl sancılı başladığı Karaburçak Köye bağlı Sarıkaya mezrasında okul ve taşımalı eğitim sistemi olmadığı için öğrenciler kadar velilerde endişeli, her türlü kötülüğün eğitimsizlikten kaynaklandığını bilen öğrenci velilerinin en büyük korkusu çocuklarının ileride cahil kalıp kötü yollara sapmaları. Mezrada yaşanan okul sorununa çözüm bulmak için çalmadık kapı bırakmadıklarını belirten 21 hanelik 213 nüfuslu Sarıkaya mezrası sakinlerinden Kadri Yaktı, okul çağında olan 57 öğrencinin taşımalı eğitimin iptal edilmesiyle eğitimden bu yıl mahrum bırakıldığını söyledi. En büyük gayelerinin çocuklarının eğitim göreceği bir okula sahip olmak olduğunu vurgulayan veli Kadri Yatkı,"Bizim köyümüzde okul var ancak daha önceki yıllarda köylüler ve mezra sakinleri arasında kan davasından ötürü husumet olduğu için biz yıllardır çocuklarımızı köy okullarına gönderemiyoruz" diye konuştu.

Ergani Kaymakamlığı'nın çocuklarının eğitimi için mezrayı taşımalı eğitim kapsamına aldığını belirten Yatkı, şöyle konuştu: "Ancak bu yıl okullar açıldı açılalı iki hafta oldu mezramıza okul servisleri gelmedi. Bunu Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine sorduğumuzda ise mezranın taşımalı eğitim sisteminden çıkarıldığını söylediler. Çocuklarımız okula gidemedikleri için kimi köyde oturuyor kimi hayvanları otlatıyor kimisi ise ailesi ile birlikte tarlada domates topluyor. Biz çocuklarımızın okuyup tahsilli insan olmalarını istiyoruz. Onlarda medeniyetli olsunlar cahil kalmalarını istemiyoruz. Bizde bu ülkenin vatandaşlarıyız. Mezrada yaşanan okul sıkıntısından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e bile dilekçe yazdık"

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 11:28:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?