3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Olaylı basın açıklaması

Nevruz olayları Diyarbakır'a sıçradı. Hakkari, Yüksekova, Siirt ve Van'da izinsiz Nevruz kutlamaları sırasında çıkan olayları protesto etmek için Demokratik Toplum Partisi (DTP) öncülüğünde Diyarbakır'da yapılan basın açıklaması sonrası olaylar çıktı.

Basın açıklaması öncesinde DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un güvenlik güçlerine olay çıkmayacağına dair söz vermesi dikkat çekti.

Diyarbakır'da Hakkari, Yüksekova, Siirt ve Van'daki Nevruz olaylarını protesto etmek için toplanan grup yürüyüş yapıp yasadışı slogan atarken polisi taş yağmuruna tuttu. Çıkan arbedede çok sayıda gösterici yaralanırken olaylara karışan 8 kişi gözaltına alındı. Polis göstericileri dağıtmak için havaya uyarı ateşi açarken, kentte tansiyonun yükseldiği gözlendi.

İzinsiz Nevruz kutlamaları sırasında Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki bazı merkezlerde çıkan olayları protesto etmek için DTP öncülüğünde Diyarbakır'daki Bağlar ilçesinin 5 Nisan Mahallesi'nde 'Özgür Yurttaş Derneği' tarafından basın açıklaması düzenlendi.

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un da katıldığı açıklama sonrası Emek Caddesi üzerine yürüyüşe geçen yaklaşık bin 500 kişi yasadışı slogan atıp ara sokaklarda polisi taş yağmuruna tuttu. Çevik Kuvvet ekipleri göstericilere copla müdahale ederken, polis panzerleri kendilerine taş atan yüzleri maskeli çocuklara tazyikli su ile müdahale etti.

Çıkan arbedede çok sayıda gösterici yaralanırken polis olaylara karışan 8 kişiyi gözaltına aldı. Polis, göstericileri dağıtmak için zaman zaman havaya uyarı ateşi açtı. Tansiyonun tırmandığı kentte Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan 3 Nisan gününe kadar geçerli arama izni çıkardı.

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un ve DTP İl Başkanı Necdet Atalay'ın basın açıklaması öncesi olay çıkmayacağına dair emniyet güçlerine söz vermesi dikkat çekti.

iha
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 16:01:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?