3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Onlara paha biçilemiyor!

Posta güvercinleri teknoloji ile birlikte haberleşme özelliklerini kaybetse de hayvan severler onları yaşatmakta kararlı.

İnsanoğlunun ilk evcilleştirdiği kuş türü olarak bilinen posta güvercinleri Diyarbakır'da şimdi yarışma amaçlı besleniyor. Kentin çatılarını süsleyen 'Barış' sembolü güvercinlerin değerine ise paha biçilmiyor.


Milattan önce 4 bin 500 yıllarında ilk olarak Orta Asya'da eğitilerek evcileştirildiği tahmin edilen ve Suriye'nin güçlü hükümdarı Nureddin'in (1146-1174) Mısır'da, yıllarca sürdürdüğü posta sistemiyle ün kazanan posta güvercinleri teknoloji ile birlikte haberleşme özelliklerini yitirse de günümüzde bu hayvanlar halen ilgi görüyor. Türkiye'de sayılarında büyük azalma olduğu gözlenen posta güvercinleri hayvan sever kuşçular tarafından çeşitli yarışmalar için besleniyor. Posta güvercini kuş türünün sayıca fazla olduğu Diyarbakır'da barış sembolü olarak tanımlanan güvercinler kentte önemli bir yere sahip. Evlerin çatılarında beslenen güvercinler gün boyunca kentin semalarında süzülüyor. 20 yıldan bu yana Diyarbakır'da posta güvercinleri besleyen Tahsin Arpacı isimli kuş sever kuşlarıyla adeta çocuklarıymış gibi ilgileniyor. Güvercinleri kendi elleri ile besleyen Tahsin Arpacı, posta güvercinlerini yere göğe sığdıramıyor. Evinin çatısında 45 adet tescilli posta güvercini besleyen Arpacı, "Çocukluğumdan bu yana kanatlı hayvanlara karşı bir ilgim var. Uzun yıllardan bu yana posta güvercinleri besliyoruz. Eski zamanlarda haberleşme amaçlı kullanılmış ancak biz şimdi hem bir zevk hem de yarışmalar için besliyoruz. Beslediğimiz kuşlar nereye giderse en kısa sürede mutlaka yuvasına dönüyor. İzmir'de bıraktığım kuş 1 günde Diyarbakır'a geldi. Durum böyle olunca bu, hayvanın parasal anlamda değerini artırıyor. Güvercin barışı sembolize ettiği için biz de kutsal sayılıyor. Tamamen zararsız olan bu hayvanların gübresi
karpuz yetiştiriciliği için büyük önem arz ediyor. Diyarbakır karpuzunun meşhur olmasında güvercin gübresi önemli bir role sahip" dedi.
Diyarbakır'da yaklaşık bin 200 evde farklı türden güvercin yetiştiriciliği yapıyor.

iha
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2008 Pazar 15:14:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?