3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Organize hayvancılık devri başlıyor

Diyarbakır'da, planlı ve verimli hayvancılık yapılmasına olanak sağlayacak Organize Hayvancılık Bölgesi'nin ihalesi gerçekleştirildi. Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Fahrettin Akyıl, ''Proje şu anda Türkiye'de bir ilk. Diyarbakır'a hayırlı olsun'' ifadelerini kullandı.

DTB Başkanı Fahrettin Akyıl, yaptığı açıklamada, organize hayvancılık bölgesi kurulması amacıyla 2005 yılında DTB, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında protokol imzalandığını hatırlattı. Geçen 3 yıllık sürede yer tespiti yaptıklarını şimdiyse ihalenin gerçekleştirildiğini belirten Akyıl, ''Proje şu anda Türkiye'de bir ilk. İhalesi de gerçekleştirildi. Diyarbakır'a hayırlı olsun'' dedi.

Hayvancılığın planlı ve verimli şekilde yapılmasını sağlamaya yönelik organize hayvancılık bölgesiyle, tarımsal üretim yapan işletmelerin belli bir disiplin içerisinde bir araya toplanması, tek elden sevk ve idare edilmesine imkan sağlayan bir sistem oluşturulması, pazarlamanın kolaylaştırılması ile teknik hizmetlerin zamanında sağlanmasının amaçlandığını ifade eden Akyıl, şöyle devam etti:

''Övündüler Köyü'nde 187 hektar alanda uygulanacak projenin bin 70 dekarında 82 besi işletmesi ile 21 süt işletmesi kurulacak. Kalan 700 dekar alanda ise yem üretim tesisleri, süt ve süt ürünleri tesisleri ile idari ve sosyal tesisleri oluşturulacak. Organize Hayvancılık Bölgesi'nde besi ve süt sığırcılığı yapılacak. Bu sayede kaliteli ve hijyenik şartlarda et ve süt üretimi gerçekleştirilecek. Burada uluslararası standartlara uygun üretim yapılacaktır.''

500 KİŞİYE İŞ İMKANI SAĞLAYACAK

DTB Başkanı Fahrettin Akyıl, Organize Hayvancılık Bölgesi'nin ülke ekonomisine et ve süt olarak yıllık 40 milyon YTL üzerinde bir katkı sağlayacağını, sağlıklı şartlarda yıllık 9 bin 200 ton süt, 2 bin 500 ton et üretileceğini belirterek, bölgenin yaklaşık 500 kişiye iş imkanı sağlayacağını söyledi.

Bölgede toplam 90 işletmenin yanı sıra sosyal ve idari tesisler, et ve süt işletmeleri için ahırlar, bilgi işlem merkezi, kontrol ve dezenfeksiyon ünitesi, hayvan kliniği, park alanları, mecburi kesim ünitesi ve yem üretim tesisleri bulunacağını dile getiren Akyıl, şunları söyledi:

''Organize Hayvancılık Bölgesi'nde toplam 8 bini aşkın hayvan bulunacak. Ahırlar et besiciliğinde 50, 100 ve 200, süt işletmeciliğinde 50, 100 ve 250 hayvan kapasiteli olacak. Bu bölge sayesinde Güneydoğu'da planlı ve verimli bir şekilde et ve süt üretimi yapılacak. Yöredeki canlı hayvan potansiyeli bir çatı altında toplanacak ve modern bir besicilik anlayışı gelişecek. Ekonomik, sosyal, çevresel ve uluslararası örgütlerle rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir bir tarım sektörü oluşacak. Dış pazarlara erişim kolay olacak ve rekabet gelişecek. Ayrıca, besicilik alanında sağlanacak yeni iş olanakları ile kentin istihdam alanı genişleyecek. Organize Hayvancılık Bölgesi yaklaşık 25 milyon YTL'ye mal olacak. Sözleşmeli üretim modeli yaygınlaştırılacak. Çevredeki bütün üreticilerden sözleşmeli olarak hayvan, yem alınacak ve sistemin içine dahil edilecekler. Böylece bölge cazibe merkezi haline gelecek. İlk defa et ve süt üretimiyle ilgili işletmeler bir alanda bir araya gelecek. Çevre ve şehircilik açısından modern bir işletmecilik anlayışı hakim olacak. Bu da beraberinde verimliliği, istihdamı getirecek.''

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 21:45:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?