3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Panellerin ilki 6 Eylül'de

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından ramazan ayı boyunca yapılacak ve İran’dan İsveç’ten akademisyen ve inanç otoritelerinin katılacağı panellerin ilki yarın saat 14.00’te Şehir Tiyatrosu Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Müdüresi Cevahir Sadak Düzgün, edebi ve dini şahsiyetlerin eserleri, hayatı ve kişiliklerinin tartışılacağı Ramazan ayı panellerine tüm yurttaşları davet etti. Cevahir Sadak Düzgün, “Orucun Anlamı ve Dayanışma Kültürü” panelinin 6 Eylül Cumartesi günü yapılacağını duyurdu. Sadak Düzgün, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet İnan ile Sarmaşık Derneği Genel Sekreteri Şerif Camcı’nın konuşmacı olduğu panelin ardından sanatçı Ali Aktaş’ın gazel ve kaside okuyacağını bildirdi.

“Paneller dizimizde coğrafyamızda yetişen inanç şahsiyetlerini konuşacağız” diyen Kültür ve Turizm Müdüresi Sadak Düzgün, 13 Eylül’deki panelde Mele Ehmedê Cizîrî’nin konu edileceğini belirtti. Sadak Düzgün’ün verdiği bilgiye göre panele Tahran’dan gelecek olan Dr. Celal Celalîzade, Melle Cizîrî’nin Hayatı ve Eserleri üzerinde konuşacak. Melle Cizîrî’nin Divanı üzerinde Abdulkadir Bingöl, Mele Cizîrî ve Yaşam Felsefesi üzerine Celalettin Yöyler’in konuşacağı panelin moderatörlüğünü Azad Zal yapacak. Daha sonra Mele Kadri ilahiler okuyacak.

14 Eylül ise Mevlana Halid-i Şehrezori’nin tartışılacağı panelin moderatörlüğünü Zülküf Xweşhêvî’ yapacak. Panelde Müfid Yüksel “Arşiv Belgelerinde Mevlana Halid”, Tahran’dan gelen Dr. Mehinduxt Muıtenedî de “Mevlana Halid’in Divanı” üzerinde konuşacak. Pazar günü yapılacak bu panelin ardından Melle Abdulkadir (Seyfulmülük) kasideler okuyacak.

Şeyh Abdurrahmani Aktepe 20 Eylül’de

Dördüncü panelin konusu ise Şeyh Abdurrahmani Aktepe olacak. 20 Eylül’de Darad Işık’ın moderatörlüğünü yapacağı panelde Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kadri Yıldırım “Rewdetunne’im’in Analizi”ni yapacak. Aynı üniversiteden Doç. Dr. M. Edip Çağmar ise Aktepi’nin Divanı’nı ele alacak. Şeyh Şafi Işık ise Aktepiler üzerine bir konuşma yapacak. Panelin ardından Şeyh Misbah kaside ve gazel okuyacak.

Melle Xasî 21 Eylül’de

Ramazan ayının son paneli ise 21 Eylül Pazar günü Melle Xasî üzerine olacak. Mahmut Neşite’nin moderatörlüğünü yapacağı panelde İsveç Stokholm’dan gelecek Malmisanij Yalızı Kırmanç Edebiyatı ile Melle Xasî üzerinde konuşacak. Bingöl’den panele katılacak olan M. Heylanî ise Kırmançca Mevlitlerin Karşılaştırılması konusu üzerinde tartışma yürütecek. Mehemedê Kavarî ise kaside ve gazeller okuyacak. 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 15:20:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?