3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

PKK'lı teröriste ömür boyu hapis

Terör örgütü PKK tarafından 1989 yılında kaçırılan ve Kuzey Irak'taki kamplarda eğitim aldıktan sonra yaralı olarak İran tarafından Türk güvenlik güçlerine teslim edilen terörist Abdülcabbar Güngen, 1997 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yardım eden Irak Kürdistan Demokrat Partisi ile (IKDP) çatışmaya girdiği gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın olay tarihinde yaşı 18'den küçük olduğu için cezası 16 yıl 8 aya indirildi.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında sanık Abdulcabbar Güngen ile avukatı Mahsun Batı hazır bulundu. Sanık avukatı Mahsun Batı, müvekkilinin herhangi bir silahlı çatışmaya katılmadığını savunarak, "Her ne kadar IKDP güçleriyle çatışmaya girdiğinden bahsedilmekte ise de bu husus doğru değildir. Köylülerin saldırısı sonucu müvekkilim yaralanmış ve daha sonra güvenlik güçlerine teslim olmuştur" dedi.

Savcı, hazırladığı mütalaasında Güngen'in 1989 yılında Şırnak'ın Dedeler köyünde bulunan yayladan terör örgütü PKK tarafından kaçırıldığını belirterek, "Sanık terör örgütünün kamplarında askeri ve siyasi eğitim aldı. Örgütte bulunduğu dönem içerisinde değişik bölgelerde silahı ile birlikte görev yapmıştır. 1997 yılında IKDP ile örgüt arasında meydana gelen çatışmalara katılıp yaralanmış ve tedavisi yapılmıştır. Sanık 2004 yılında Urmiye şehrinde mahalli birlikler tarafından yakalanarak, Türkiye'ye teslim edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Daha önce yargılanarak "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan terörist Güngen hakkındaki karar, Genelkurmay Başkanlığı'nın "24 Eylül-24 Kasım 1997 tarihleri arasında Türk güvenlik güçleri tarafından Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı Şafak Operasyonu düzenlemiş ve bu operasyonlar sırasında zaman zaman KDP'li peşmergelerden de yararlanılmıştır" yazısı üzerine karar Yargıtay 9. Dairesi tarafından esastan bozularak dosya Diyarbakır'a gönderildi. Yargıtay'ın gerekçesinin göz önünde bulundurulduğu mütalaada savcı, sanık Abdülcabbar Güngen'in Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Mahkeme, terörist Güngen'i 1997 yılında Türk askerinin Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği Şafak Operasyonu'na destek veren peşmergelerle çatışmaya girdiği gerekçesiyle, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanık olay tarihinde 18 yaşından küçük olduğu için cezasını 16 yıl 8 aya indirdi.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2008 Cuma 16:22:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?