3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Raif Türk'ten Bakan Tüzmen'e çağrı

Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'e çağrıda bulunarak Nusaybin Sınır Kapısı'nın bir an önce açılması gerektiğini söyledi.

Dernek binasında yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bir açıklama yapan DİSİAD Başkanı Raif Türk, hükümetin sınır kapılarının hızlı bir şekilde işlemesi için gerekli çalışmaları başlatmasını istedi. Irak ve Suriye pazarına giremedikleri için buradaki boşluğu, Kore, Çin, Dubai gibi ülkelerin kapattığını belirten Türk, şunları söyledi:

"Dünya ağır bir ekonomik kriz yaşıyor. Ülkemiz de yavaş yavaş bu krizi hissetmeye başladı . İşçi çıkarmamak için çaba sarf ediyoruz. İç pazar durma noktasına geldi . Böyle bir ortamda dış ticaret önemli . Ancak dış ticarette de daralma var . İhracat ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Kürşat Tüzmen her fırsatta komşularla ticaretin önemine değiniyor .Biz de bunu çok önemsiyoruz. Ancak en yakın iki komşumuz olan Suriye ve Irak'a ihracat yapamıyoruz. Suriye ile bağlantı noktamız olan Nusaybin Sınır Kapısı talepler yoğunlaştığı halde uzun zamandır kapalı. Nusaybin Sınır Kapısı açılmalı. Bölgenin ekonomisin canlanması için bu şart. Ayrıca Habur Sınır Kapısı'nda da sürekli sorunlar yaşıyoruz. Habur Sınır Kapısı'nın alt yapısı tamamlandı. Çok modern bir Gümrük binası inşa edildi. Ancak özellikle son 2.5 - 3 aydır sorunlar burada ağırlaştı. İhracat yapılamaz hale gelindi. Daha öne tonuna 40 dolar dediğimiz bir mal için şimdi 130 dolar ödüyoruz. Fiyatlar arttı. Gidiş dönüşler uzadı. Hem üretici, hem tüccar hem nakliyeci mağdur durumdadır. Bu durum rekabet şansımızı azaltıyor. Dubai, Kore, Çin bizim yerimize girmektedirler. Burada kontroller çok ağır ve yavaş yapılıyor. Keyfi uygulama var. Kriz ortamında bu kapılar için çalışmalar bekliyoruz."

 

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 17:58:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?