3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Ramazan paneli başladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Ramazan dolayısıyla "Orucun Önemi ve Dayanışma Kültürü" isimli bir panel düzenlendi. Panelden önce Kur'an-ı Kerim okundu. 

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Müdürlüğü organizasyonunda yapılan Ramazan ayı paneller programı başladı. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen panel, din adamı Süleyman Ekinci'nin okuduğu Kuran-ı Kerim'le başladı. 

Daha sonra açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İhsan Uğur, İslam dininde orucun yardımlaşma ve dayanışma ile eşdeğer olduğuna işaret ederek Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal alanda yaptıkları çalışmalarından söz etti. Özellikle Bingöl, Bismil, Çınar, Batman'daki sel felaketlerinde yardıma ihtiyacı olan insanların yardımına koştuklarını ifade eden Uğur, yine yardıma ihtiyacı olan herkese güçleri oranında ulaştıklarını söyledi. 

Fadıl Bedirhanoğlu'nun moderatörlüğünde düzenlenen 'Orucun Önemi ve Dayanışma Kültürü' adlı panele; Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet İnan, Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Şerif Camcı katıldı. Allah'ın dini ve Kur'an'ı insanların hizmeti için gönderdiğini ifade eden Bedirhanoğlu, "Dine göre eğer bir kişi zulüm yaparsa zulümkar olur, diğeri ise mazlumdur. Ama Cenab-ı Hak her ikisini de kabul etmez. Çünkü mazlumiyeti kabul etmek zalimlik kadar kusurdur" dedi. 

Daha sonra konuşan Yrd. Doç. Dr. Ahmet İnan da din ve felsefe ilişkisini anlatarak tarih içindeki gelişimlerinin birbiriyle iç içe geliştiğine dikkat çekti. Dinlerin merkezinin Mezopotamya coğrafyası olduğunu belirten İnan, modern çağda her felsefenin Yunan uygarlığı ile başlatılmasının büyük bir yanılgı olduğuna işaret ederken, aslında Yunan medeniyetinin Sümer medeniyeti etkisi altında ortaya çıkıp geliştiğini söyledi. 

Ramazan ayının önemini Kadir Gecesi ile ilişkilendiren İnan, "Kur'an-ı Kerim 23 yılda tamamlandı. Vahyin geldiği Kadir Gecesi, Ramazan ayına tekabül ediyor. Bu orucun önemi Kur'an-ı Kerim'in öneminden geliyor" dedi. İnan, yağmurun nasıl buharlaşan yeryüzündeki suyla ilişkisi varsa vahyin de yeryüzünde insanlar arasındaki hadiselerin cevabı olarak geldiğine dikkat çekti. 

Ramazan ayında yapılan yardımlaşma ve dayanışmanın önemine dikkat çeken Sarmaşık Genel Sekreteri Şerif Camcı da özellikle Türkiye'de birçok kurum ve kuruluş tarafından yapılan yardımlaşma ve dayanışmanın çoğu zaman insanları rencide ettiğini ifade ederek Sarmaşık olarak ortaya koydukları dayanışma modelinde insan haklarını esas aldıklarını belirtti. Camcı, "Aç olan komşumu nasıl doyuracağım anlayışından çok komşumun açlığı üzerinden kendimi nasıl öne çıkarabilirim anlayışının İslam dininde yeri yoktur" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2008 Cumartesi 19:12:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?