3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Roj Tv davasında karar açıklandı

Avrupa'da yayın yapan Roj TV'nin kapatılmaması için Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e mektup yazdıkları iddia edilen 56 belediye başkanının bugün Diyarbakır'da görülen davasında 3 başkan davadan beraat ederken, 53 başkan hakkında ise 2.5 ay ceza verilmesi kararlaştırıldı.

53 Belediye Başkanı'nın cezası bin 875 YTL para cezasına çevrilirken, adliye önünde açıklama yapan DTP Eş Başkanı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, ''Hadlerini aşacaklarını'' söyledi.

49 belediye başkanının katıldığı duruşma sonrası Diyarbakır Adliyesi'nden çıkarken, ceza alan belediye başkanları adına açıklama yapan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş Başkanı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, ''Bu davanın bir had aşma olarak kabul edilmesi durumunda hadlerini aşacaklarını'' söyledi. DTP'li Ayna, "Önemli bir davaydı, özellikle Avrupa Birliği (AB) heyetlerinin geldiği, siyasi parti gruplarını ziyaret ettiği bir dönemde Türkiye'nin demokratikleşme adımlarının atılmasının tartışıldığı, reformların tekrar başlaması gerektiğinin tartışıldığı böyle bir dönemde açıkçası biz bu mahkemeden olumlu bir sonuç bekliyorduk. Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda bir adım olarak değerlendirecektik. Ancak düşündüğümüz gibi olmadı. Şunun bilinmesini özellikle istiyoruz, ceza bizim belediye başkanlarımıza kesilmedi. Ceza, Türkiye'de düşünce ifadesine kesildi, yayın özgürlüğüne kesildi, ceza anadil özgürlüğüne kesildi. Bir kere daha şunu ifade etmek istiyoruz. Biz düşünce, ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz. Suçsa bu suçu işlemeye devam edeceğiz. Anadil özgürlüğünü istemeye devam edeceğiz. Suçsa o suçu da işlemeye devam edeceğiz. Yayın özgürlüğü de bir haktır ve biz o suçu da işlemeye devam edeceğiz. Eğer bu had aşmaksa biz haddimizi aşacağız. Aşmaya da devam edeceğiz. Bunun da böyle bilinmesini istiyoruz" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise bu yargılamanın düşünceyi ifade etme yargılaması olduğunu ifade ederek, "İki hususa bir kez daha kamuoyunun, Türkiye'de yaşayan bütün yurttaşlarımızın, dikkatini çekmek gerekiyor. Herşeyden önce bu bir düşünceyi ifade etme yargılamasıydı. Ve nihayetinde mahkumiyet çıktı. Eğer ülke demokratikleşecekse, haklar ve özgürlükler bir yaşam tarzı haline gelecekse, büyük bir memnuniyetle biz bu bedeli ödemeye hazırız. Cezanın miktarı bu manada bizim açımızdan önemli değildir. Ülkenin demokrasisi için, geleceği için, düşünceyi ifade etme özgürlüğü için, örgütlenme özgürlüğü için, haber alma, yayma özgürlüğü için, mutlaka birilerinin bu ülkede ceza alması gerekiyorsa biz belediye başkanları olarak buna hazırız" şeklinde konuştu.

Daha sonra, Adliye önünde toplanan kalabalık, belediye başkanlarını alkışlayarak dağıldı.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa'da yayın yapan Roj Tv'nin kapatılmaması için Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e mektup yazdığı iddia edilen 54'ü DTP'li toplam 56 Belediye Başkanı'nın yargılandığı davaya Diyarbakır'da devam ediliyor.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuksuz yargılanan ve aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak ve Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil'in de bulunduğu 54'ü Demokratik Toplum Partisi (DTP) üyesi 56 Belediye Başkanı hazır bulundu. Belediye Başkanlarına destek vermek üzere DTP Eş Başkanı Emine Ayna, DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu Milletvekili Feleknaz Uca ve birçok partili adliyeye geldi.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 16:16:41
Güncelleme :15 Nisan 2008 Salı 16:45:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?