3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Romatizmaya karşı demirci yakısı

Diyarbakır'da halk arasında "Maymun Sakızı" diye bilinen demirci yakısı sırt ağrıları ve romatizmal hastalıklar için kullanılıyor.

60 yıllık demirci ustası Remzi Dünderen, demirci yakısının sırt ağrısı ve romatizmal hastalıklara iyi geldiği için rağbet gördüğünü söledi.

Diyarbakır'da yıllardan beri demirci ustalarının yaptığı ve halk arasında maymun sakızı diye de bilinen demirci yakısı vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Demirci ustası Remzi Dünderen (65), eczanelerde satılan yakılar gibi etkili olan demirci yakısının genellikle sırt ağrısı ve romatizmal hastalığı olanlar tarafından ilgi gördüğünü söyledi. Dünderen, demirci yakısının yapılışının kolay olmadığını belirterek, "Macunu ağaç altlarında oluşan doğal sakız diye tabir ettiğimiz macunu döerek zift ve diğer malzemelerle karıştırarak yakı haline getiriyoruz. Vatandaşlarda sırt ve romatizmal ağrılara iyi geldiği için kullanıyor. Eczanelerde satılan yakılarla aynı değil. Eczanede satılan banttır. Bu ise doğal ilaçtır" diye konuştu. Yakı almaya gelen müşteri ise babasının sırt ağrısı olduğu için demirci yakısı aldığını ifade ederek, eczanede satılan yakıdan bir sonuç alamadığımız için demirci yakısının tavsiye üzerine aldığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 16:17:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?