3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Şahinlerle güvercinler anlaştı

Ankara'da 20 Temmuz’da Genel kurulunu yapacacak olan DTP'de, uzun süredir ‘Şahinler- Güvercinler’ ekseninde tartışılan genel başkanlık krizi, Diyarbakır’da yapılan konferansta çözüldü.


Daha önce Nurettin Demirtaş’ın Genel Başkan adaylığının açıklandığı ve ‘Demokratik Özerklik’ belgesinin çıktığı Demokratik Toplum Kongeresi'ne katılmayan Ahmet Türk, Diyarbakır’da yapılan ve 2 gün süren konferansta hazır bulundu. Konferas ile ilgili sonuç bildirgesi açıklanırken, Ahmet Türk’ün Genel Başkan olması, şu anki Genel Başkanvekili Emine Ayna’nın ise yardımcısı olması yönünde karar alındı.


DTP Milletvekileri, Belediye Başkanları, PM üyeleri ve il başkanlarının katıldığı konferansta, partideki genel başkanlık krizinin de çözüldüğü belirtildi. Basına kapalı gerçekleştirilen konferansın açıklanan sonuç bildirgesinde DTP’nin halkın taleplerine cevap olma konusunda da daha iyi bir noktaya ulaştığı belirtildi.

Süreç ve parti çalışmalarının da değerlendirildiği ve özeleştirilerin yapıldığı kaydedilen bildirgede şöyle denildi:
“Ancak bu olanaklara, nicel büyümeye, hamlesel çıkışa rağmen DTP olarak demokrasiyi halka taşıyacak toplumsal siyaset anlayışını aktif politika sahnesine yeterince aktarabildiğimiz söylenemez. Ancak devlet çözümsüzlükte ısrar ettikçe, kendi iç çatışması derinleşmektedir. Bu sürecin Kürtler açısından da sancılı geçeceği, sistem bir yandan kendi içindeki safraları atarken, diğer yandan Kürt sorununda askeri yöntemleri geliştirerek savaşı derinleştireceği anlaşılmaktadır. Bu nedenle, olağan kongremizin önümüzdeki çetin ve zorlu mücadele sürecini görerek hazırlıklarını ve tedbirlerini bu yönlü ele alması gerekmektedir.”


TEK VÜCUT HALİNDE KONGRE


Meclis Grubu'nun son bir yıllık performansının halkta moral yarattığı, Parti içinde yaratılmaya çalışılan ayrılıkların dış dayatmaların oluşturduğu suni bir gündem olduğu belirtilen sonuç bildirgesinde şöyle devam edildi:
“Ancak, parti içinden bazı yaklaşım ve söylemler bu suni gündemin halkımızı etkilemesine zemin sunmuştur. Konferansımız bu suni tartışmalara son vermiş, bu tartışmaları kendi gündemi olarak görmemiş ve güçlü bir birliktelik ile tek vücut halinde kongreye gidilmesi kararı almıştır. Partide, devletçi, iktidarcı ve egemen siyaset tarzı halen aşılmamış, Demokratik Toplum Hareketi'nin çıkış amacına ve felsefesine uygun bir siyaset tarzı yakalanamaması özeleştiri konusu yapılarak aşma sözü verilmiştir.”


AHMET TÜRK GENEL BAŞKAN


DTP’nin iki gün süren konferansta, Genel başkanlık krizinin çözüldüğü ve şimdiye kadar adaylığını açıklamayan DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün genel başkan olması ve şu anda Genel Başkanvekili olan Emine Ayna’nın ise, eş başkan olması kararı alındığı belirtildi. Yaklaşık 20 kişinin PM üyeliği için şimdiye kadar başvuru yaptığı DTP’de, yeni seçilecek olan yönetimin konferansta alınan kararları hayata geçirmekle sorumlu olacağı kaydedildi.


DTP’nin 20 Temmuz’da Ankara’da yapacağı kongrede Genel Başkan olması beklenen Ahmet Türk, daha önce Diyarbakır’da düzenlenen ve şu anda vatani görevini yapan Nurettin Dmirtaş’ın genel Başkan adayı olarak gösterildiği ve Demotratik Özerklik belgesinin çıktığı, Demoktratik Toplum Kongresi'ne katılmamıştı. Türk, bu kez Diyarbakır’da kurultay öncesi yapılan konferansın 2 günlük bölümüne de katıldı, ancak konferansta konuşma yapmadı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2008 Pazartesi 13:39:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?