3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Sahte altına karşı ayar merkezi

Diyarbakır Kuyumcular Derneği tarafından kurulan Altın Ayar Merkezi'nde şüphelenilen altın eritilerek içindeki katkı maddesi ortaya çıkartılıyor.

Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Şaban Yakşi, Ayar Merkezi sayesinde Diyarbakır altınının tertemiz olduğunu söyledi.

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Derneği tarafından kurulan ve bölgede tek olma niteliğini taşıyan altın Ayar Merkezi sayesinde sahte altının önüne geçildi. Dışarıdan Diyarbakır'a gelen altının saflığını ve içindeki katkı maddelerini ortaya çıkartmak için çeşitli aşamalardan geçen altının saflığı ortaya çıkartılıyor. Ayar Merkezi'ne getirilen altının Kimyager Neşe Tekin tarafından önce toz şeklinde alınan numunesi hassas terazide tartıldıktan sonra kurşun levhaya konularak bin derece sıcaklıktaki özel fırında eritiliyor. Eritilen altın daha sonra silindir ile levha haline getirilip asit içerisine atılıyor. Kurşun ve gümüşten arındırılan altın tekrar hassas terazide tartıldıktan sonra ilk gramı ile arasındaki farka bakıldığında altının saflık derecesi bulunuyor. Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Şaban Yakşi, Ayar Merkezi'nin kurulmasıyla birlikte altının çok temiz bir seviyeye geldiğini belirterek, "Diyarbakır'da yaklaşık 11 yıl önce kurduğumuz Ayar Merkezi sayesinde Diyarbakır'a çantacılar olarak tabir ettiğimiz ve dışardan gelen altınların numunesini alarak burada ölçümlerini yapıyoruz. Yaptığımız ölçümlerde patentini ve sağlamlık belgesini vermeden satışına asla müsaade etmiyoruz ve hiçbir kuyumcumuz da altını almıyor. Bugüne kadar yaptığımız kontrollerde ufak tefek düşük ayarlı altın satmaya kalkışan oldu, fakat biz bunu yasal prosedürler çerçevesinde polise teslim ettik. Şu anda yaptığımız kontroller sayesinde Diyarbakır altını Türkiye'nin en temiz altınıdır diyebiliriz.

Ayar Merkezimize bazen emin olmak amacıyla Mardin, Batman ve çevre illerden de altın gelmektedir" dedi.

Bölgede tek olan Ayar Merkezi sayesinde Diyarbakır altınının tertemiz olduğunu belirten Yakşi, sahte altının her zaman takipçisi olacaklarını ve Diyarbakır kuyumcularının altınlarının güvenli olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 18:24:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?