3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Şark çıbanı'na etkili tedavi

'Doğu'nun vebası' olarak adlandırılan şark çıbanı hastalığına karşı yürütülen bilgilendirme çalışmaları sonuç verdi. 2004 yılında 876 olan hasta sayısı, bu yıl ocak ayı itibarıyla 134'e kadar geriledi.

Doğu illerindeki şark çıbanıyla mücadele çalışması üç yıl öncesine dayanıyor. Tüm çalışmalara rağmen hastalığın önüne geçilemeyince, il sağlık müdürlüğünce kurulan ekipler halkı hastalığa karşı bilgilendirmek için seferber oldu. Şark çıbanının görüldüğü bölgelerde evleri tek tek gezen doktorlar, hastalığın yayılmasını tetikleyen ilginç yöntemlerle karşılaştı. Sağlık görevlileri, çıbanın çıktığı bölgeye 'diş macunu', 'salça' ve 'yoğurt' gibi hastalığı daha da azdıran maddelerin sürüldüğünü belirledi. Tespit edilen hastalar bölge illerinin yararlanması için kurulan Diyarbakır Şark Çıbanı Tanı ve Tedavi Merkezi'ne götürüldü.

Şark çıbanının tatarcık (yakarca) adı verilen ve hastalığın mikrobunu taşıyan sineklerin ısırmasıyla oluştuğunu anlatan Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Namık Kubat, "Bilgilendirme çalışmaları kapsamında diş macunu ve salça sürülmesinin tehlikeleri anlatıldı. Çocukların temizliğine daha da dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı." dedi.

Zaman/İsmail Avcı
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 12:16:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?