3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Şehir Tiyatrosu perdelerini açıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT) 2008- 2009 yeni dönem tiyatro sezonunu açıyor.

'Mala Dinan' adlı Kürtçe oyunla başlayacak yeni sezonda Hollanda dan Theatra An der Ruhr ile ortak proje olan Aziz Nesin'in 'Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz' adlı oyun sahnelenecek. Ayrıca Ariel Dorfman'ın kadınların yaşadığı baskıları anlatan 'Dullar' adlı oyunu ve çocuklara yönelik 'Sihirli Ülke' adlı oyunlar gösterime girecek.

2008- 2009 tiyatro sezonu için hazırlıklarını tamamlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu perdelerini 17 Ekim Cuma günü açıyor. İlk iki hafta 'Mala Dinan' adlı Kürtçe oyunu sahneleyecek olan Şehir Tiyatrosu yeni çalışmalarla sezona devam edecek. Şehir Tiyatrosu, Aziz Nesin'in önemli eserinden uyarlanan 'Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz' adlı oyunu Kürtçe oynayarak seyirci ile buluşacak. Almanya'nın Mülheim kentinde çalışmalarını sürdüren Theatra An der Ruhr ile ortak yürütülen proje kapsamında oyunun rejisini Ferhat Keskin üstleniyor. Yine Hollanda'nın Amsterdam kentinde çalışmalarını sürdüren Theatre Rast ile ortak hazırlanacak 'Dilek' adlı türkü operetine Şehir Tiyatrosu, oyuncu kadrosuyla katılacak. Türkü Opereti 7 Kasım'da Amsterdam'da yapılacak prömiyerin ardından Türkiye ve Avrupa'nın değişik kentlerinde sahnelenecek. Bu sezonun ilk repertuar oyunu Ariel Dorfman'ın 'Dullar' adlı eseri olacak. Oyun Pinochet dönemi Şili'sinde yaşanan baskı ortamı ve bu ortamın trajik aktörleri olan kadınları konu ediniyor. 'Dullar' ile kadınların ortak öyküsü sahneye taşınacak. Çocuk tiyatrosu ise çocukların estetik eğitimine sağladığı katkı ve kişilik gelişimine refakat etmesi ilkesine uyarak repertuarındaki çocuk oyunlarının sayısını artırmayı hedefliyor. Çocuk tiyatrosu, ilk olarak 'Sihirli Ülke' adlı oyun ile çocukların karşısına çıkacak ve atölye çalışmalarını da sürdürecek. Atölyeler ile çocuklar tiyatro konusunda temel teorik ve pratik eğitimler hazırlarken yine her yıl yapılan Drama Atölyesi kapsamında 8-10 yaş arasındaki çocuklar için 8 aylık bir eğitim programı oluşturuldu.

Öte yandan Şehir Tiyatrosu'nun önceki sezonlarda sahnelediği ve büyük bir beğeni toplayan 'Mala Dinan' ve 'Mala Ektiyaran' adlı Kürtçe oyunlar kitaplaştırılarak CD'leri yapılacak. Mehmet Emin Yalçınkaya tarafından yazılan bu oyunlar bölge genelinde büyük bir seyirci topluluğunun beğenisini kazanmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 16:35:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?