3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Seyfuddin Amidi Sempozyumu

'Diyarbakır Bilginlerini Anıyor' sloganı ile Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Şarkiyat Araştırmaları Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği 'Uluslararası Seyfuddin Amidi Sempozyumu' çok sayıda yabancı akademisyenin katılımıyla başladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi konferans salonunda başlayan ve 3 gün sürecek olan sempozyumun ilk günkü konferansına, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Aydın, Şarkiyat Araştırmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Erkol, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Öcal'ın yanı sıra Türkiye'deki 11 üniversite ile ABD, İngiltere, Almanya, Mısır, Lübnan, Irak, Suriye, Avusturya'dan profesörler katıldı. Sempozyum Düzenleme Kurulu ve Şarkiyat Araştırmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Erkol, yaptığı konuşmada Amidi'nin yaşadığı dönemde Diyarbakır'ın sahip olduğu kütüphanelerle ünlü olduğunu ifade ederek, "Ne acıdır ki bugün bu kütüphanelerden eser kalmamıştır. Kitabın yitirilmesi ile birlikte medeniyet ve gelişme de yitirilmiştir. Amacımız tekrar zengin kütüphanelerin tesisi ve insanların kitapla tekrar buluşturulmasıdır" dedi.

DİYARBAKIR TARİH VE BİLİM MERKEZİ OLMUŞTUR

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise yaptığı açılış konuşmasında tarih boyunca Ortadoğu'nun ilim ve kültür merkezlerinden biri olan Diyarbakır'ın tarihe damgasını vuran çok büyük ilmi şahsiyetler yetiştirdiğini, Seyfuddin el-Amidi'nin de bunlardan biri olduğunu söyledi. Baydemir, "Her ne kadar ünlü Alman filozofu Heidegger, 'Bireylerin tarihi olmaz' derken haklı olsa da bu ifade çoğu zaman tarihin akışını değiştirenlerin peygamberler, filozoflar, bilim adamları ve düşünürler olduğu gerçeğini yanlışlamaz. Seyfuddin el-Amidi de bu anlamda çağının sorunlarına çözüm arayan bir düşünür olarak kendi dönemine ve sonrasına fikirleriyle damgasını vuran İslam düşünürlerinden biridir" şeklinde konuştu.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Aydın, Diyarbakır'a gelen birçok memurun Süleyman Nazif, Cahit Sıtkı Tarancı, Ali Emiri gibi şahsiyetlerin Diyarbakırlı olduğunu bilmediklerini söyleyerek bu kişilerin yeterince tanıtılmadığına vurgu yaptı. Diyarbakır'ın değişik sempozyumlarla bilginlerini arayacağını söyleyen Aydın, her türlü desteğe açık olduklarını belirtti. Sempozyum, Seyfuddin Amidi döneminde Diyarbakır'ın siyasi ve kültürel durumuyla ilgili sunumla devam etti.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 18:28:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?