3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Sigarayı bırakana 8 bin YTL ödül

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, sigarayı bırakan bir kişiye, 8 bin YTL ödül verileceğini bildirdi.


Kubat yaptığı açıklamada, sigara kullanımının, halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorun olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde 3. sırada, dünya ülkeleri arasında da 7. sırada olduğunu ifade eden Dr. Kubat, şöyle dedi:
“Sağlık Bakanlığınca, sigarayı bırakma konusunda en maliyetli ve etkin yöntemlerden biri olan 'Bırak-Kazan Kampanyası', bu yıl 1-28 Mayıs 2008 tarihleri arasında yapılacak. Başvuracak kişilerin 4 hafta süre ile sigara içmemeleri gerekmektedir. Noter huzurunda gerçekleştirilecek çekilişle 1 asil, 10 yedek talihli belirlenecek. Kuradan hemen sonra kazanan kişiyle temasa geçilip kampanya koşullarını yerine getirip getirmediği şahitlerce ve testlerle teyit edilecek. Kazanan katılımcıya, 8 bin YTL ödül verilecek. Kampanyaya, en az bir yıldır sigara içen ve 18 yaşını doldurmuş herkes katılabilecek.”

Kubat, 2006 yılında gerçekleştirilen Aile Yapısı Araştırması'na göre Türkiye genelinde 18 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 33,4'ünün sigara kullandığının ortaya çıktığını, sigara kullanma oranının erkeklerde yüzde 50,6 iken, kadınlarda ise yüzde 16,6 olduğunu bildirdi.

Bu oranlara göre, Türkiye'de yaklaşık 17 milyon sigara içen kişi bulunduğunu belirten Kubat, her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiği tahmin edildiğini kaydetti.

Kubat, kampanyaya en az 1 yıldır sigara içen herkesin katılabileceğini, başvuru formlarını İl Sağlık Müdürlüklerine, Sağlık Grup Başkanlıklarına, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Devlet Hastanelerine, Sağlık Ocaklarına, Aile Sağlığı Merkezlerine ve Sağlık Evlerine teslim edebileceklerini söyledi.

KAMPANYA

Dr. Kubat, kampanyanın amacının bir bırakma günü belirleyerek sigarayı bırakma fikrini oluşturmak, sigarayı bırakmak isteyenleri harekete geçirerek yardımcı olmak, sigaranın zararları ve sağlıklı yaşam konusundaki genel bilinçlenmeye katkı sağlamak olduğunu bildirdi.

Bırak-Kazan Kampanyası'nın, 1986'da Finlandiya'da bölgesel olarak başladığını belirten Dr. Kubat, şöyle dedi:

“O tarihten beri Dünya Sağlık Örgütü ve Finlandiya Halk Sağlığı Enstitüsünün desteği ile birçok ülkede iki yılda bir düzenlenmektedir. Ülkemizde ise 1996 yılından beri Bırak-Kazan Kampanyaları yapılmaktadır. 2002 yılında düzenlenen kampanyaya, ülke genelinde 98 bin 845 kişi, 2004 yılında 59 bin 909 kişi ve 2006 yılında ise 107 bin 767 kişi katılım sağlamıştır.”

AA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2008 Pazar 13:42:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?