3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Silah taşıyana okulda çalışma cezası

Diyarbakır'da ruhsatsız silah taşımaktan 10 ay hapis cezası alan bir kişi, cezasını denetimli serbestlik uygulaması kapsamında bir okulda bahçe düzenlemesi işinde çalışarak tamamlıyor.


Diyarbakır'da ruhsatsız silah taşıdığı için 10 ay hapis cezasına çarptırılan Ayhan Mamak'ın (20) cezası, kamuda ücretsiz çalışma cezasına çevrildi. Mamak, aldığı hapis cezasını günde 4 saat Sur beldesindeki Alpaslan İlköğretim Okulu'nun bahçe düzenleme çalışmasını yaparak geçiriyor.

Yaklaşık 5 aydır her gün okulun bahçesinde çalışan Mamak, fidan dikme, ot ayıklama, çim biçme, bahçe sulama gibi işleri yapıyor.

Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Diyarbakır Şubesi Psikoloğu Ömer Ekinci, yaptığı açıklamada, kamu hizmeti cezasının denetimli serbestlik için çok önemli bir yer teşkil ettiğini, kısa süreli hapis cezasının kamuda ücretsiz çalışmaya dönüştürüldüğünü söyledi.

Mahkeme aşamasında isteğe bağlı olarak kamu hizmeti cezasının gerçekleştirildiğini aktaran Ekinci, hakimin hükümlüye “Kamuda ücretsiz olarak çalışmak ister misin” diye sorduğunu, yanıtın “evet” olması durumunda hükümlünün cezaevi yerine kamuda ücretsiz çalışarak cezasını tamamladığını belirtti.

OKULLAR TERCİH EDİLİYOR

Kamu hizmeti cezasında kişinin cezaevinde değil de toplum içerisinde cezasını tamamlamasının amaçlandığını ifade eden Ekinci, şöyle dedi:

“Kamu hizmeti cezası sayesinde ceza toplum içerisinde infaz ediliyor, toplum yararına çalışma gerçekleşiyor. Bunun ekonomik yararı da bulunuyor. Kamuda çalışma cezasında toplum adaletin yerine geldiğini bizzat görüyor. Cezanın infazını gerçekleştirirken, hükümlünün çalıştığı yerde bir sorumlu seçiyoruz. Seçtiğimiz sorumlu ile hükümlünün cezasının infazını gerçekleştiriyoruz. Kamuda çalışma saat olarak hesaplanıyor. Hükümlü günde 4 saat çalışırsa 1 günlük hapis cezasını çekmiş oluyor. Yaklaşık 2 yılda mahkemeden bize 27 kamuda çalışma cezası dosyası geldi. Bunlardan 9'u infaz aşamasında. Birinin de infazı tamamlandı. Bugüne kadar şube olarak toplam 2 bin 620 saat çalışma cezası infaz edilmiştir.”

Alpaslan İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı ve Mamak'tan sorumlu öğretmen Nusret İla da hükümlünün kendi okullarında cezasını çekeceğinin kendilerine bildirildiğini ve daha sonra Ayhan Mamak ile yaptıkları görüşmede olumlu izlenimler edindiklerini anlattı.

“MESLEK SAHİBİ OLDUM”

Ruhsatsız silahla yakalanınca 10 ay hapis cezası aldığını, cezaevi yerine kamuda çalışmayı tercih ettiğini belirten Ayhan Mamak ise kendisi açısında bu ceza şeklinin çok iyi olduğunu söyledi.

Hem günde 4 saat çalışarak cezasını tamamladığını hem de iş yeri ve ailesiyle ilgilendiğini aktaran Mamak, şöyle konuştu:

“Ayrıca meslek sahibi oldum. Bahçe düzenlemesi konusunda kendimi yetiştirdim. Cezaevinden daha iyi şartlarda bulunuyorum. Bu arada, bir yandan cezamı tamamlamaya çalışırken bir yandan da evlendim. Okuldaki öğretmenlerle diyaloğum çok iyi. Düğünümde de öğretmenlerin çok büyük desteğini gördüm. Öğretmenler de düğünüme geldi. Cezaevinde olsaydım evlenemezdim. Cezaevine girmektense okulda çalışmayı tercih ettim.”

AA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 15:21:28
Güncelleme :11 Haziran 2008 Çarşamba 15:28:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?