3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Silvan'da 'Dumansız Nefes' konferansı

Silvan ilçesinde uygulanan 'Okuyan Silvan' projesi kapsamında 'Dumansız Nefes ve Okuma Alışkanlığının Kazandırılması' ile ilgili ilköğretim öğrencilerine yönelik konferans düzenlendi.

Sezik Konferans Salonunda düzenlenen Konferansa Silvan Kaymakamı Veysel Beyru, Milli Eğitim Şube Müdürü Erdal Çolak, Sosyolog Gül Kırıçıl, Okuyan Silvan Projesi Koordinatörleri ile öğrenci ve öğretmenler katıldı.

Sağlık alanında sosyal sorumluluk projeleri yarışmasında 'Dumansız Nefes' projesi ile Türkiye'de 3. olan Türkiye'nin ilk sigarsız sanayi kuruluşu olan Seyitler Kimya A.Ş Genel Müdürü Halil Karakaya ve okuma alışkanlığının kazandırmasıyla ilgili olarak, Sosyolog Gül Kırıçıl, öğrencilere bilgi verdi.''Türkiye'de sigara içilmeyen tek sanayi sektörüyüz'' diyen Halil Karakaya, ''Türkiye'nin sağlık sorunu sigaradan kaynaklanan hastalıklardır. Bir çoğumuzun sigara alışkanlığı 7 ve 8. yaşlarda başlamaktadır. Ya tanıdıklarımızın ikramıyla, ya da arkadaşlarımızın içtiği sigaraya özenerek biz de içmeye başlıyoruz. Kim olursa olsun size ikram edilen sigarayı ve başkalarının içmesiyle sizin heveslenmemenizi tavsiye ediyorum. Bugün ülkemizde 200 bin kişi tütün üreticiliğini yapmaktadır. Bu tütün üreticiliğini yapanlara 18 bin dolar verilse ve tütün üreticiliğinden vazgeçseler, üretim yapmasalar, sigara içmeme konusunda büyük bir yol katletmiş olacağız. Sağlıklı bir yaşam yaşanılacak ve sigaradan kaynaklı hastalıklarda da azalma olacaktır'' diye konuştu.

Sosyolog Gül Kırıçıl ise, bireysel gelişmenin en büyük etkenlerden bir tanesinin okumak olduğunu ifade ederek, "Kitap okumak, içinde yaşadığımız dünyada duyarlılığı artırır. İnsan meraklıdır. Her keşfetmekten sonra yeni araştırmalar yapar. Bugün burada bir afiş gördüm. Okuyan Silvan bu beni çok mutlu etti. İlk kez Silvan'ı görüyorum. Daha önce Diyarbakır'a bir kez gelmiştim. Bugün görüyorum ki Silvan'da bir okuma azmi vardır. Bu okuma azmiyle Silvan'ın geleceği aydınlıktır" dedi.

Öte yandan 2007-2008 eğitim-öğretim yılında resim, şiir, kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verilirken, konferansa katılan Seyitler Kimya A.Ş Genel Müdürü Halil Kararkaya, Sosyalog Gül Kırıçılve Silvan Kaymakamı Veysel Beyru tarafında plaket verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 12:28:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?