3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Sınır ötesi yatırımcıyı ürkütüyor

Doğu ve Güneydoğu'da son günlerde yaşanan çatışma ve sınır ötesi operasyonlara değinen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, çatışmalı ortamın ve sınır ötesi operasyonların yatırımcıları ürküttüğünü ve çatışmalı ortamın sorunun çözümünde faydalı olmayacağını söyledi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Aktütün Karakolu'nda meydana gelen saldırı olayının bölgeye gelen yatırımcıları kaçırdığını söyleyen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, bu tür olayların asıl amacının bölgede huzursuzluk yaratmak olduğunu söyledi. Kaya, bölgede yapılan bu tip saldırılar karşısında daha akıllı davranılması gerektiğini belirterek "Bu tip saldırıların iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bu tip saldırıların temel amacının ülkemizde Türk-Kürt kardeşliğini ortadan kaldıracak şekilde bir çatışmalı ortam yaratmak ve ülkemizde huzursuzluk yaratmaktır. Bölgenin sosyo-ekonomik gelişmişliğinin önüne engel çıkartmak, yani bölgede çatışmalı bir ortam intibası verilerek gerek kamu gerekse özel yatırımların bölgeye gelişinin önünü kesmektir. Bu amaçlar ile yapılan bu tip eylemlere karşı bizim daha akıllı ve sağduyulu olmamız gerekiyor ve bunların ekmeğine yağ sürmemek için bu konularda herkes üzerine düşen görevi yapmak zorundadır. Bugün Kürtler ve Türkler bu ülkede bin yıllarca kardeşçe yaşamışlar ve bundan sonrada yaşaması gerekiyor bunun böyle bilinmesi gerekiyor. Hükümetin bu tip saldırılarda demokrasiyi daha fazla geliştirerek terörü ve şiddeti bitireceğini bilmesi gerekiyor. Sınır ötesi operasyonlar ve askeri çözümlerin yalnız hayata geçirmesi yıllarca denediğimiz bir yöntem olduğu için sonuç alınmadığını hepimiz çok iyi gördük. Onun için askeri çözümler yeterli değil, tek başına çözüm değil" dedi.

"DÜNYA'NIN HER YERİNDE TERÖRÜ BESLEYEN EN BÜYÜK UNSUR YOKSULLUK"

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, dünyanın her yerinde terörü besleyen en büyük unsurun yoksulluk olduğunu belirterek "Dünya'nın her yerinde terörü ve şiddeti besleyen en önemli olaylardan biriside yoksulluktur, işsizliktir. Bölgede yoksulluk ve işsizlik alanı oldukça yüksek durumdadır. Bunların ortadan kaldırılması ile ilgili yapılan ekonomik yatırımların hızla arttırılması gerekiyor. Hükümetin son dönemlerde açıkladığı GAP eylem planı adımları hızlı atarak bir an önce hayata geçirmesi gerekiyor. GAP eylem planının destekleyecek olan keşif sisteminin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Yani ekonomi terörü tek başına bitirecek olmasa bile çok önemli bir çözüm aracıdır. bunun bu şekilde değerlendirilmesi gerekiyor ve geri adımlar atılmaması gerekiyor. Duygu yoğunluklu aldığımız kararlar süreç içerisinde bize daha yüksek faturalar ile dönmektedir. Burada biz özellikle bölgenin ekonomik kalkınması ile ilgili başlatılan çalışmaların hızla devam ettirilmesi gerektiğini ve kesintiye uğratılmadan devam edilmesi gerektiğini, Avrupa Birliği sürecinde yakalamış olduğu ivmeyi daha hızlı adımlar atarak gerçekleştirmesi gerektiğine inanıyoruz. Gerek sınır ötesi operasyonlar gerek askeri çözümler bu güne adar kadar çözüm olmamış yarında çözümü olmayacaktır" dedi

"SINIR ÖTESİ OPERASYONLAR BÖLGEDEKİ YATIRIMCILARI ÜRKÜTÜYOR"

Kaya, sınır ötesi operasyonlar nedeniyle, bölgenin çatışmalı bir ortam gibi gözüktüğünü ve bu nedenle yatırımcıların ürktüğünü belirterek "Bugüne kadar 25'i bulan sınır ötesi operasyon oldu ve maalesef sınır ötesi operasyonlarda bölge sanki çatışma ortamındaymış gibi bir görüntü sergileniyor. Böyle bir görüntünün olduğu bölgeye özel yatırımcıyı getirme şansımız yoktur. Sınır ötesi operasyonlar hiç bir zaman Kürt sorununun çözümünde çözüm olmadı. Sanki bölge bir savaş alanıymış gibi gösteriliyor, buda ister istemez yatırımcıyı ürkütüyor. Bölgemiz hem yeraltı kaynakları hem yer üstü zenginlikleri bakımından gerçekten yatırımcılara müsait bir ortama getirilmiştir ama maalesef bu tür operasyonlar bölgede hem sınır ticaretini hem de yatırımcının bölgeye gelişini engelliyor. Yatırımcılara çağrımız bölgemiz yatırım anlamında gerekse de büyüyecek yatırımcılar içinde oldukça önemli bir alandır. Bölgemiz Ortadoğu'ya açılan en önemli pazarlardan bir tanesidir ve bürokrasinin en az olduğu illerden birisidir. Huzur ve güvenin sağlandığı bir bölgedir bölgemiz. Burada yaşayan insanlar, burayı gelip gören insanlar buranın yaşam kalitesini, buranın yatırımla ilgili hiç bir sorun olmadığını gayet iyi göreceklerdir. Biz inanıyoruz ki yeni çıkacak olan teşvik yasası ile ilgili çok önemli yatırımcılar gelecektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 17:32:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?