3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Sözümü tutacağım baba!

Diyarbakır'daki patlamada kızı Merve'nin dershaneden çıkmasını beklerken yaşamını yitiren Cengiz Kaya, bu yıl Dicle Üniversitesi İnşaat Teknikerliği bölümünü bitirecekti.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde 6 kardeşten ortancasıydı Cengiz Kaya. Güneydoğu'nun güç yaşam koşullarıyla mücadele eden Kaya, yıllarca işsiz dolaştıktan sonra Ergani Çimento Fabrikası'nda zor da olsa işe başladı. 

Fabrikanın 2 yıl önce özelleştirilmesi üzerine yine işsiz kalan Kaya, özelleştirilen kurumlarda çalışanlar için getirilen başka devlet kurumlarına geçme fırsatından yararlandı. 

Önce Batman Adliyesi'nde işe başlaması istendi. Biri erkek iki çocuk sahibi olan Kaya, çocuklarının eğitimini düşünerek, "olmaz" dedi. Diyarbakır'a gönderilmesini istedi. Birkaç ay sonra Diyarbakır Adliyesi'nde 500 YTL maaşla göreve başladı. Kaya, fabrikadan aldığı tazminatla da iki odalı bir ev aldı.

Hayali yarım kaldı
Çocuklarına çok düşkün olan Kaya, eğitimleriyle de yakından ilgileniyordu. "Eğitim hepimizin geleceği" diyen Kaya, bir yandan da kendi eğitim seviyesini yükseltmek için üniversite sınavlarına girdi. 40'lı yaşlarda olmasına rağmen Dicle Üniversitesi'nin 2 yıl eğitim veren İnşaat Teknikerliği bölümünü kazanınca dünyalar onun oldu. 

Derslerinde başarılı olan Kaya, ikinci sınıfı bitirmek üzereydi. Bu yaşta okuması çevresinde de hayranlık uyandırmış, işyerinden haftada bir iki kez erken çıkmasına müsamaha gösterilmişti. Birkaç ay sonra kardeşleri gibi üniversiteyi bitirme hayaline kavuşacaktı. Ancak hain saldırı, Kaya'nın hayallerini gerçekleştirmesine şans tanımadı. 

Kaya'nın, Ergani'de taziyeleri kabul eden, Elazığ Kapalı Cezaevi'nde çalışan ağabeyi Mithat Kaya, şunları söyledi: "Çok çile çekti. Tam mutluluğa ulaştı derken, yüreklerimizi dağladı. Kardeşler arasında en uyumlusuydu. Haksızlığa uğrasa bile sesini çıkarmaz, saygı gösterirdi. Özellikle kızını çok severdi. Doğu'da kadınların önemsenmediği izlenimine rağmen, o kızının okumasını, iyi yerlere gelmesini isterdi." 

Diyarbakır'da edebiyat öğretmenliği yapan kardeşi Bozan Kaya, "Eğitimi önemserdi. Kendisi bu yaşta okuyarak hem çocuklarına hem çevresine örnek oldu" dedi. 

Babasının cenaze töreninde mezarına kapanarak, "Niye geldin, ben sana gelirdim" diyerek feryat eden Merve, hâlâ şokta. Okul arkadaşlarının ziyaretleriyle moral bulan Merve, amcalarına "Babam benden okuyacağıma ilişkin söz isterdi. Babama söz vermiştim. Onu utandırmamak, yaşatmak için OKS'yi kazanacağım. Göreceksiniz" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2008 Salı 12:29:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kadir TUTAK IP: 88.226.149.xxx Tarih : 30.01.2008 16:00:11

Cengiz KAYA yı Saygıyla anıyorum ama Medya Denilen illet ufaktya olsa heln kulaktan dolma bir şeyleri yazmışsınız işin aslıki ben onun sınıf arkadaşıyım ve inşaat teknikerliği değil ziraat tarım alet ve makinaları idi yazınızı kınıyorum.