3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

STK'lar DTP'ye ateş püskürdü

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Kuvvet Komutanları ile görüştükleri için Demokratik Toplum Partisi (DTP) tarafından suçlanarak ağır eleştirilere maruz kalan Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri temsilcileri DTP'ye ateş püskürdü.

DTP'li Hasip Kaplan'ın kendilerine, ''Hükümetin ihale takipçileri'' sıfatı yakıştırması yapmasına tepki gösteren Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, "Devlet ile çalışmak ayıp değildir. Bu haksız ve talihsiz açıklamayı yapanları, sorunların çözümü noktasında kendilerinin dışında katkı sunmaya çalışanlara yönelik, bu türden haksız yakıştırma ve karalamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Kanaatimizce sorunu bu kadar çözümsüz hale getiren de bu yaklaşımlardır. DTP farklı düşüncelere tahammül etmelidir" dedi.

Eleştirilere cevap vermek için merkez binalarında yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile yaptıkları görüşmenin ardında kendilerini ağır biçimde eleştiren DTP ve görüşmeye çağrılmayan Diyarbakır'daki bazı sivil toplum örgütlerine adeta ateş püskürdü. Bölgede son dönemde silahlı şiddetin ve çatışmaların yeniden hız kazanmasından kaygı duyduklarını ifade eden Bedirhanoğlu, her türlü şiddeti kınadıklarını ve şiddetin yöntem olarak kullanılmasından vazgeçilerek sorunların çözümünde demokratik kanalların kullanılması gerektiğini söyledi. Genelkurmay Başkanı Başbuğ ile 4 Eylül tarihinde yaptıkları görüşmeyi değerlendiren GÜNSİAD Başkanı Bedirhanoğlu, şunları söyledi:

"Genelkurmay Başkanı'nın sivil toplum kuruluşları ile yaptığı görüşmeye sorunların çözümü noktasında olumlu buluyoruz. Toplantıya katılan tüm arkadaşlarımız söylenmesi gereken her şeyi söylemiş ve bu yönüyle de Genekurmay Başkanı ile yapılan görüşme yararlı olmuştur."

Toplantıya çağrılmayan bazı sivil toplum örgütlerinin toplantı açısından bir eksiklik olarak gördüklerini ifade eden Bedirhanoğlu, diyaloga ihtiyaç duyulan bir dönemde farklı ses ve düşüncelerin yararlı olacağını belirtti.

DEVLETLE ÇALIŞMAK AYIP DEĞİLDİR, DTP FARKLI DÜŞÜNCELERE TAHAMMÜL ETMELİ

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, bu görüşme ile ilgili yaptığı eleştiriyi talihsiz ve haksız olarak gördüklerini belirten GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, "Görüşmeye katılanlara AK Parti hükümetine yakın bir grup sivil toplum kuruluşları ve ihale takipçileri sıfatını yakıştırmasını doğru bulmuyoruz. Hiç ama hiçbir arkadaşımızın, ne devlet ihaleleri ile nede AK Parti ile özel bir çıkarı ve yakınlığı yoktur. Kaldı ki devlet ile çalışmak da ayıp değildir. Bu haksız ve talihsiz açıklamayı yapanları, sorunların çözümü noktasında kendilerinin dışında katkı sunmaya çalışanlara yönelik, bu türden haksız yakıştırma ve karalamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Kanaatimizce sorunu bu kadar çözümsüz hale getiren de bu yaklaşımlardır. DTP farklı düşüncelere tahammül etmelidir" şeklinde konuştu.

Hükümetin, Güneydoğu sorununu salt ekonomik olarak gören yaklaşımından vazgeçilmesi gerektiğini belirten Bedirhanoğlu, "Bölge insanı arasındaki hakim söylem huzurun ve barışın, hukuk ve adaletin önemini vurgulayan söylemdir. Bölgemizde yaşayan insanların, kendilerini adil bir toplumun eşit vatandaşları gibi hissetmeleri ve devlete güven hissi ile bağlanabilmeleri sağlanmalıdır. Bunun sağlanabilmesi için kısa dönemde etkili olacak ekonomik ve sosyal politikaların uygulanması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 14:44:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?