3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Tarihi mekanlarda tarih dersi

Silvan ilçesinde eğitim gören ilköğretim okulu öğrencileri tarih derslerini tarihi mekanlarda işlediler.

Silvan'a bağlı Tokluca Köyü İlköğretim Okulu öğrencilerine, ilçede bulunan tarihi mekanlarda tarih ve sınıf öğretmenleri Bedirhan Gezen, Levent Kozaklı ve Gülizar Turan tarafından tarih dersi verildi. Tarih öğretmenlerinden Bedirhan Gezen, öğrencilerin ders konularını daha iyi anlayabilmeleri için bu yolu seçtiklerini belirterek, "Silvan tarihte çok önemli bir yere sahiptir. Dünyada dolgu sistemiyle yapılan tek kale şehri olan Silvan'da tarihi dokular çok önemli yere sahip. Öğrencilerin büyük bir bölümü ilçedeki tarihi mekanları görmemişti. Biz de bugün dersimizin konusunu öğrencilerimizin tarihi mekanlarda görmesine karar vererek, bugün buralarda ders kapsamında bir gezi programı düzenledik. Bu doğrultuda öğrencilerimizi ilçe merkezindeki tarihi surlara, özel konaklara, Hasuni mağaralarına ve Malabadi Köprüsü'ne getirdik. Öğretmenler olarak tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçenin daha iyi tanınmasının ilçe ve ülke turizmine katkı sağlayacağına inanıyorum. İlçede yaşayan vatandaşların tarihi mekanlar hakkında bilgi sahibi olması ile gelecekte bu eserler daha iyi korunacaktır. Bu doğrultuda öğrencilerin tarihi mekanlara sahip çıkmaları konusunda sık sık tarihi mekanlara bu tip ziyaretler yapılmalıdır. Bu şekilde öğrencilerimiz hem tarihlerini hem de tarihi ve turistik mekanları yerinde görerek, o havayı orada soluyacak. Bu tarihi mekanlarımızın öğrencilerimiz tarafından hem tanınmasını hem gezilmesini çok önemsiyoruz. O tarihi mekanlar içerisinde ders yapılması gelecekte onlar için bir hatıra olacak" dedi.

Sınıf öğretmeni Levent Kozaklı ise, "Öğrencilerimize yönelik yapmış olduğumuz bu çalışmaların, yani tarihi mekanlarda ders vermenin ileriki tarihlerde ilçemizin tarihi ve geçmişi ile ilgili öğrencilerde kalıcı izler bırakacağını düşünüyoruz. Havaların ısınması ile birlikte okullarımızda uygun olan derslerimizi kararlaştırdık. Bu uygulama öğrencilerimiz için çok iyi bir sosyal etkinlik olacak düşüncesiyle yola koyulduk. Burada asıl amaç ilçemizde yaşanmış bir tarihin canlı tutulmasını sağlamak ve çocuklarımıza o bilinci verebilmektir" şeklinde konuştu.

İlçenin coğrafi açıdan tam bir turizm merkezi olarak düşünüldüğünü belirten öğretmenler, Silvan'ın bünyesinde barındırdığı onlarca tarihi yapının ve eserlerin de hala günümüze ışık tuttuğunu sözlerine ekledi.

Tarihi mekanlarda ders görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten öğrenciler, öğretmenlerine teşekkür ederek, "Silvan'daki tarihi mekanları kitaplardan okuyarak öğreniyorduk. Hasuni mağaralarını ve Malabadi Köprüsü'nü yerinde gördük ve ne zaman, kim tarafından yapıldığını öğrendik. Tarihe dokunarak, hissederek öğrenmenin farkı başka oluyor" diye konuştular

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 11:57:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?